Spanje haalt banden aan met Marokko ondanks verdeeldheid regering

Nieuws
De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft donderdag een bezoek gebracht aan Marokko om de banden aan te halen. Hij krijgt veel kritiek over die reis en zelfs binnen zijn eigen regering klinken bezwaren omdat Spanje zou zijn gezwicht voor de Marokkaanse druk.
anp
donderdag 2 februari 2023 om 23:16
Afbeelding
beeld anp
anp

Belangrijkste twistpunt is de status van de Westelijke Sahara, een groot dunbevolkt gebied dat al tientallen jaren door Marokko wordt bezet. Tot 1975 was het een kolonie van Spanje en daarna stelde Madrid zich altijd neutraal op. Tot afgelopen jaar, toen Sanchez besloot de claim van Rabat te steunen.

Dat heeft in Spanje tot veel kritiek geleid. De minister van Arbeid weigerde om met Sanchez mee te gaan naar Marokko, omdat haar linkse partij de draai van de premier niet steunt. Ook rechtse oppositie is kritisch en zegt dat er ‘geen grotere vernedering is dan buigen voor de Marokkaanse wil’.

Spaans belang

Sanchez verdedigt de draai namelijk door te wijzen op het Spaanse belang. Sindsdien is het aantal migranten dat via Marokko naar Spanje reist namelijk sterk gedaald. Op het hoogtepunt van de ruzie werden de Spaanse enclaves in het noorden van Marokko regelmatig bestormd door duizenden migranten die Europa hopen te bereiken. De Marokkaanse grenspolitie greep pas weer in toen het dispuut was bijgelegd.

Sanchez en de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch spraken af om respect voor elkaar te tonen en de samenwerking te versterken. Zo’n twintig deals zijn getekend om meer Spaanse investeringen te doen in Marokko. Ook werd de Spaanse steun op papier bevestigd voor de status van de Westelijke Sahara. Het gebied heeft beperkte autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit, tot frustratie van de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.

Afbeelding

Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.