Spanje haalt banden aan met Marokko ondanks verdeeldheid regering

Nieuws
De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft donderdag een bezoek gebracht aan Marokko om de banden aan te halen. Hij krijgt veel kritiek over die reis en zelfs binnen zijn eigen regering klinken bezwaren omdat Spanje zou zijn gezwicht voor de Marokkaanse druk.
anp
donderdag 2 februari 2023 om 23:16
Afbeelding
beeld anp
anp

Belangrijkste twistpunt is de status van de Westelijke Sahara, een groot dunbevolkt gebied dat al tientallen jaren door Marokko wordt bezet. Tot 1975 was het een kolonie van Spanje en daarna stelde Madrid zich altijd neutraal op. Tot afgelopen jaar, toen Sanchez besloot de claim van Rabat te steunen.

Dat heeft in Spanje tot veel kritiek geleid. De minister van Arbeid weigerde om met Sanchez mee te gaan naar Marokko, omdat haar linkse partij de draai van de premier niet steunt. Ook rechtse oppositie is kritisch en zegt dat er ‘geen grotere vernedering is dan buigen voor de Marokkaanse wil’.

Spaans belang

Sanchez verdedigt de draai namelijk door te wijzen op het Spaanse belang. Sindsdien is het aantal migranten dat via Marokko naar Spanje reist namelijk sterk gedaald. Op het hoogtepunt van de ruzie werden de Spaanse enclaves in het noorden van Marokko regelmatig bestormd door duizenden migranten die Europa hopen te bereiken. De Marokkaanse grenspolitie greep pas weer in toen het dispuut was bijgelegd.

Sanchez en de Marokkaanse premier Aziz Akhannouch spraken af om respect voor elkaar te tonen en de samenwerking te versterken. Zo’n twintig deals zijn getekend om meer Spaanse investeringen te doen in Marokko. Ook werd de Spaanse steun op papier bevestigd voor de status van de Westelijke Sahara. Het gebied heeft beperkte autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit, tot frustratie van de Saharaanse onafhankelijkheidsbeweging.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.