Gevangene die sprak over marteling mag weg uit Guantanamo Bay

Nieuws
Majid Khan, een 42-jarige Pakistaan die is opgegroeid in de Verenigde Staten, mag na 15 jaar weg uit de zwaarbeveiligde gevangenis Guantanamo Bay. Hij was er de enige gevangene met de Amerikaanse nationaliteit.
anp
donderdag 2 februari 2023 om 18:51
Afbeelding
beeld anp
anp

Nadat Pakistaanse veiligheidsdiensten hem in 2003 in Pakistan hadden gearresteerd, werd hij eerst drie jaar vastgehouden in geheime overzeese vestigingen van de Amerikaanse veiligheidsdienst CIA. Hij vertelde over die periode hoe hij er gemarteld werd, naakt moest verschijnen en misbruik onderging.

In 2012, een aantal jaar nadat hij was overgebracht naar Guantanamo Bay, bekende hij te hebben deelgenomen aan terreurdaden van Al Qaeda. Hij kreeg daarvoor een straf van tien jaar. Die zat er een jaar geleden al op, maar hij kon in geen enkel land terecht. Het Centraal-Amerikaanse land Belize is nu bereid hem te ontvangen. Ook zijn vrouw en dochter kunnen er terecht.

In Guantanamo Bay zitten nog steeds 34 gevangenen. Die worden verdacht van deelname aan de aanslagen in de VS van 11 september 2001 of andere terreurdaden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.