Economen: niemand investeert zoveel in duurzame energie als Shell

Nieuws
Er is geen partij in Nederland die zoveel investeert in duurzame energie als Shell. Dat zeggen de energie-economen Hans van Cleef van adviesbureau Publieke Zaken en Gerben Hieminga van ING, naar aanleiding van de donderdag gepubliceerde resultaten van het olie- en gasconcern. Milieuorganisaties vinden juist dat Shell veel te weinig geld steekt in groene energie.
anp
donderdag 2 februari 2023 om 18:04
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Maar de milieuclubs zetten deze investeringen nog steeds af tegen de investeringen in de fossiele sector. Je kan je afvragen hoe eerlijk dat is’, zegt Van Cleef. Hieminga van ING voegt daaraan toe dat we wereldwijd nog steeds voor 85 procent afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. ‘Dat vinden we met z’n allen niet leuk, maar dat is wel de realiteit. En het is ook de realiteit dat we hier nog een tijd van afhankelijk blijven’, aldus de econoom.

Daarbij neemt de vraag naar fossiele energie nog steeds toe. ‘Je moet blijven investeren in het huidige fossiele systeem wil je het energiesysteem overeind houden. Doe je dit niet, dan krijgen we een probleem met de levering en betaalbaarheid. De huidige crisis veroorzaakt door Rusland toont dat aan’, zegt de ING-econoom.

Logisch

Daarom is het volgens hem logisch dat een bedrijf als Shell nog steeds flinke investeringen doet in de winning van olie en gas. ‘Ik snap de wens van milieuorganisaties om daar direct helemaal mee te stoppen, maar dat is niet realistisch’.

De economen wijzen er verder op dat Shell miljarden investeert in windmolenparken, zonnevelden, opslagtechnieken en infrastructuur voor het afvangen en opslaan van CO2. ‘Investeren in de energietransitie is enorm kapitaalsintensief . Grote bedrijven zoals Shell hebben dat kapitaal en dat geld is hard nodig voor deze investeringen’, aldus de energiedeskundige Hieminga.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.