EU-parlement maakt corruptievervolging Belg en Italiaan mogelijk

Nieuws
Het Europees Parlement heeft de weg vrijgemaakt voor de vervolging van nog eens twee leden die betrokken zouden zijn bij het omkoopschandaal dat Qatargate is gaan heten. De Belg Marc Tarabella en de Italiaan Andrea Cozzolino kunnen nu worden gearresteerd en verhoord door het Belgische Openbaar Ministerie.
anp
donderdag 2 februari 2023 om 11:23
Afbeelding
beeld anp
anp

Het parlement stemde met een grote meerderheid voor het intrekken van de onschendbaarheid van Tarabella en Cozzolino. Zelf maakten de twee sociaaldemocraten daartegen ook geen bezwaar. Ze zeggen de kans te willen grijpen om hun naam te zuiveren.

Het OM had om het opheffen van de immuniteit van het tweetal gevraagd. Europarlementariërs worden in principe beschermd tegen vervolging door justitie. Zo kunnen ze daarmee niet onder druk worden gezet en vrij hun werk doen. Dat geldt alleen niet voor wie op heterdaad wordt betrapt, zoals de in december opgepakte, inmiddels afgezette ondervoorzitter Eva Kaili.

Kroongetuige

Kaili en drie andere Qatargate-verdachten zitten op het ogenblik nog vast. Ex-Europarlementariër Pier Antonio Panzeri, die geldt als de spil van de omkopingspraktijken van vermoedelijk Qatar en Marokko, heeft zich opgeworpen als kroongetuige.

Panzeri zegt volgens Belgische media 120.000 euro aan Tarabella te hebben betaald voor het behartigen van de belangen van Qatar in het parlement. De politie deed in december ook huiszoeking bij Tarabella thuis.

Cozzolino leidde net als Panzeri een groep Europarlementariërs die de banden van het parlement met onder andere Marokko warm hield. Hij is de baas van Francesco Giorgi, de eveneens gearresteerde partner van Kaili. Giorgi zou de man zijn die de steekpenningen beheerde.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amnesty: politie schendt recht op privacy van demonstranten

De Nederlandse politie schendt het recht op privacy van demonstranten omdat de bevoegdheden die de politie gebruikt voor toezicht volgens Amnesty International te vaag zijn geformuleerd.

Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.