Werkloosheid eurozone opnieuw stabiel op laagste niveau ooit

Nieuws
De werkloosheid in de eurozone is in december opnieuw stabiel gebleven op het laagste niveau ooit, geholpen door de krapte op de arbeidsmarkt. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat kwam de werkloosheid die maand uit op 6,6 procent. Dat was gelijk aan de werkloosheid in november en oktober. In de gehele Europese Unie bleef de werkloosheid voor de vierde maand op rij stabiel op 6,1 procent van de beroepsbevolking.
anp
woensdag 1 februari 2023 om 11:00
Afbeelding
beeld anp
anp

In december 2021 bedroeg de werkloosheid nog 7 procent in het eurogebied en 6,4 procent in de EU. Volgens Eurostat waren er in december in de eurolanden bijna 11,05 miljoen mensen werkloos. Voor de EU ging het om 13,15 miljoen mensen zonder betaald werk.

De jeugdwerkloosheid in het eurogebied bedroeg iets meer dan 2,3 miljoen mensen en in de EU zaten iets minder dan 2,9 miljoen personen jonger dan 25 jaar zonder werk. In de eurozone bleef de jeugdwerkloosheid daarmee stabiel op 14,8 procent. In de EU liep de jeugdwerkloosheid licht op tot 15 procent, van 14,8 procent een maand eerder.

Spanje en Griekenland

In Spanje en Griekenland was de werkloosheid wederom het hoogst met respectievelijk 13,1 en 11,6 procent. In beide landen heeft ongeveer een derde van de jeugd geen betaald werk, waarmee ze ook koplopers zijn op dat gebied. De laagste werkloosheid werd gemeten in Tsjechië (2,3 procent), gevolgd door Duitsland (2,9 procent) en Polen (2,9 procent).

Voor Nederland meldde Eurostat een werkloosheid van 3,5 procent. Dat was iets minder dan de 3,6 procent in november. De jeugdwerkloosheid nam in Nederland af tot 7,5 procent, van 7,8 procent een maand eerder.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.

Afbeelding

GroenLinks: Statenlid was wél geïnformeerd over belang van stem

De GroenLinks-fractie in de Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft Debora Fernald wel degelijk uitgelegd wat het belang was van haar stem bij de Eerste Kamerverkiezingen. Dat zegt fractievoorzitter Sinan Özkaya in een reactie op uitlatingen van Fernald bij de NOS.