Stedin investeert fors meer om stijgende energievraag

Nieuws
Netbeheerder Stedin, actief in het grootste deel van Zuid-Holland, Zeeland en Utrecht, trekt dit jaar opnieuw meer uit voor investeringen in de energietransitie. Dat is volgens de netbeheerder nodig om projecten te versnellen zodat aan de groeiende vraag naar elektriciteit kan worden voldaan. In totaal gaat het om 825 miljoen euro, tegen 719 miljoen euro vorig jaar.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 08:40
Afbeelding
beeld anp
anp

Dat meldt de netbeheerder bij de publicatie van de plannen voor 2023. Zo wil Stedin dit jaar onder meer 1300 kilometer aan elektriciteitskabels aanleggen om in de vraag naar elektriciteit te voorzien. Daarmee wordt de capaciteit op het elektriciteitsnet uitgebreid met 425 megawatt, wat volgens de netbeheerder neerkomt op de elektriciteitsvoorziening van anderhalf keer de stad Den Haag. Ook werkt Stedin aan de bouw van 500 transformatorstations.

Voor de projecten zijn wel technici nodig. Daarom zet Stedin ook in op het opleiden van mbo’ers en zij-instromers. Ook is er aandacht voor statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Branchevereniging Netbeheer Nederland meldde vorige week nog in 2022 een historische groei van het aantal zonnepanelen op woningdaken te hebben gezien. Niet alleen zonnepanelen maar ook laadpalen voor elektrische auto’s en warmtepompen zijn zeer gewild onder consumenten. Maar deze ontwikkelingen vragen om kabels waar veel meer stroom doorheen kan dan door het gros van de huidige kabels waar woningen op zijn aangesloten. Om aan al deze wensen tegemoet te komen, werken de netbeheerders in het hele land aan de verzwaring en uitbreiding van het honderdduizenden kilometers lange elektriciteitsnet.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.