Weerwind gaat gevangenissen voorbereiden op vergrijzing

Nieuws
Hoewel het aantal bejaarde gedetineerden momenteel nog beperkt is, neemt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) alvast maatregelen om het gevangeniswezen beter voor te bereiden op de toekomstige vergrijzing.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 08:26
Afbeelding
beeld anp
anp

Vorige maand kwam de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) met een advies waarin werd gepleit voor speciale aandacht voor bejaarde gevangenen. Aan de Kamer schrijft Weerwind met een aantal maatregelen te komen.

Volgens de bewindsman is ‘de situatie nu nog beheersbaar doordat het aantal oudere gedetineerden relatief klein is en de problemen met improvisatie zoveel mogelijk verholpen worden’. In 2021 was 2 procent van de gedetineerden 65 jaar en ouder (560 mensen).

Leeftijd niet centraal

Maar net als de hele bevolking is ook de populatie in de gevangenissen aan het vergrijzen. Weerwind vindt niet dat de leeftijd centraal moet staan, ‘maar met name de vitaliteit, kwetsbaarheid en zorgbehoefte van oudere gedetineerden’.

Hij neemt ook niet alles van de RSJ over. De minister wil inzetten op maatwerk en ziet niets in het advies om de beleidsrichtlijnen van het Openbaar Ministerie en reclassering aan te passen om zoveel mogelijk te voorkomen dat bejaarden in de gevangenis komen.

Kennis

Weerwind wil dat er in de penitentiaire Inrichting meer kennis komt over ouderenzorg. Ook kijkt hij naar aanpassingen zoals rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren en liften. Hij laat verder onderzoeken of deze zorg en extra voorzieningen in bepaalde gevangenissen kan worden geconcentreerd.

Oudere gedetineerden krijgen geen aparte dagbesteding. Ze worden gelijkwaardig behandeld bij het aanbieden van en uitdagen met werk, aldus de minister. Wel wordt onderzocht ‘hoe arbeid en zinvolle dagbesteding beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van de oudere doelgroep’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.