Aandacht voor resultaten KPN op Beursplein 5

Nieuws
Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht dinsdag onder meer uit naar KPN. Het telecomconcern zag de omzet vorig jaar licht stijgen en verwacht ook dit jaar verder te groeien. De jaarwinst nam wel flink af. Maar dat kwam omdat KPN in 2021 een deel van zijn glasvezelprojecten verkocht aan Glaspoort, wat een eenmalige extra bate opleverde. Zonder die meevaller viel de winst in 2022 wel hoger uit.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 08:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens topman Joost Farwerck heeft KPN genoeg maatregelen genomen om weerstand te bieden aan ‘een uitdagend macro-economisch klimaat’. Ook kan het bedrijf de gestegen kosten van bijvoorbeeld energie en personeel doorberekenen in zijn producten. KPN verhoogt daarom het dividend en gaat voor 300 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

Verder wordt vooral gelet op de Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Woensdag zal de Amerikaanse centrale bank naar verwachting de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Wel wordt verwacht dat de Fed zal overgaan tot een kleinere rentestap van een kwart procentpunt nu de inflatie lijkt af te koelen.

Azië

De AEX-index koerst af op een openingsverlies van een half procent. Ook elders in Europa lijken de beurzen lager te beginnen. De Aziatische aandelenmarkten gingen dinsdag omlaag. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent in de min. De Hang Seng-index in Hongkong zakte verder weg na de flinke verliesbeurt een dag eerder en verloor 1,8 procent.

De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 0,5 procent lager, ondanks een verrassende groei van de Chinese industrie in januari na vier maanden van krimp. Ook de dienstensector liet weer groei zien na een flinke krimp in december. De Chinese economie toont daarmee tekenen van herstel na het loslaten van de strenge coronamaatregelen in december.

Chipsector

In de chipsector verwerken beleggers de resultaten van Samsung. Het Zuid-Koreaanse techconcern bevestigde dat de winst in het afgelopen kwartaal met bijna 70 procent is gekelderd. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld kampt met een zwakke vraag naar geheugenchips, smartphones en beeldschermen doordat consumenten minder uitgeven aan elektronica door de hoge inflatie.

In Zürich staat UBS in de belangstelling. De Zwitserse bank, die wordt geleid door voormalig ING-topman Ralph Hamers, boekte in het vierde kwartaal meer winst dan kenners hadden verwacht. Ook gaat de bank dit jaar voor meer dan 5 miljard dollar aan eigen aandelen inkopen.

De euro was 1,0835 dollar waard, tegen 1,0869 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 77,45 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 84,65 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.