Mensen kopen volgens Samsung minder smartphones vanwege inflatie

Nieuws
Wereldwijd worden er dit jaar waarschijnlijk minder smartphones verkocht. Dat voorspelt Samsung Electronics, ‘s werelds grootste smartphonemaker. Volgens het Zuid-Koreaanse concern houden veel mensen de hand op de knip als het gaat om een nieuwe slimme telefoon, nu het leven over de gehele linie duurder is geworden en het slechter gaat met de economie.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 08:09
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Te midden van aanhoudende geopolitieke problemen, aanhoudende inflatie en de aanhoudende economische vertraging, verwachten we dat de smartphonemarkt in 2023 zal krimpen’, verklaarde Samsung-vicepresident Daniel Araujo in een toelichting op de definitieve kwartaalcijfers van zijn bedrijf. Ook denkt hij dat de al langer in moeilijkheden verkerende chipmarkt waarschijnlijk pas in de tweede helft van dit jaar een eerste herstel laat zien.

Samsung kampte afgelopen kwartaal ook al met een zwakke vraag naar geheugenchips, smartphones en beeldschermen, omdat consumenten minder uitgeven aan elektronica door de hoge inflatie. De onderneming zag de winst daardoor het sterkste dalen in meer dan tien jaar, werd dinsdag bevestigd.

Investeringen

De bedrijfswinst, een resultaat dat nog is gecorrigeerd voor verschillende posten waaronder belasting, ging met 69 procent omlaag tot 4,3 biljoen Zuid-Koreaanse won. Dat is omgerekend 3,2 miljard euro. Volgens Samsung is in de cijfers terug te zien dat het ‘ondernemingsklimaat aanzienlijk is verslechterd’.

Toch wil Samsung zich niet van de wijs laten brengen als het gaat om investeringen. Die wil Samsung op peil houden ondanks de sombere verwachtingen. Door veel geld te blijven spenderen nu het economisch tegenzit lijkt Samsung de voorsprong op kleinere rivalen te willen vergroten. Chipbedrijven als het Amerikaanse Micron Technology en het Zuid-Koreaanse SK Hynix zeiden onlangs juist hun uitgaven voor nieuwe fabrieken en apparatuur terug te schroeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.

Afbeelding

Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.

Afbeelding

Hoge Raad bepaalt of bezorgers Deliveroo werknemer of zzp'er zijn

Zijn maaltijdbezorgers van Deliveroo nu werknemers of zelfstandig ondernemers? Ook na het vertrek van Deliveroo uit Nederland is die vraag nog relevant, want de Hoge Raad doet vrijdag uitspraak in een slepende zaak hierover die is aangespannen door vakbond FNV.

Afbeelding

Shovelchauffeur opnieuw voor de rechter na afgewezen wraking

De bestuurder van de shovel die door een afzetting reed bij het boerenprotest in Den Haag, staat vrijdag opnieuw voor de politierechter in Den Haag.

Afbeelding

FVD'er Van Meijeren alsnog voor rechter om snorren door rood

Kamerlid Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie moet vrijdag alsnog voor de politierechter verschijnen voor rijden door rood licht met zijn snorfiets, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was afgenomen.