Mensen kopen volgens Samsung minder smartphones vanwege inflatie

Nieuws
Wereldwijd worden er dit jaar waarschijnlijk minder smartphones verkocht. Dat voorspelt Samsung Electronics, ‘s werelds grootste smartphonemaker. Volgens het Zuid-Koreaanse concern houden veel mensen de hand op de knip als het gaat om een nieuwe slimme telefoon, nu het leven over de gehele linie duurder is geworden en het slechter gaat met de economie.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 08:09
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Te midden van aanhoudende geopolitieke problemen, aanhoudende inflatie en de aanhoudende economische vertraging, verwachten we dat de smartphonemarkt in 2023 zal krimpen’, verklaarde Samsung-vicepresident Daniel Araujo in een toelichting op de definitieve kwartaalcijfers van zijn bedrijf. Ook denkt hij dat de al langer in moeilijkheden verkerende chipmarkt waarschijnlijk pas in de tweede helft van dit jaar een eerste herstel laat zien.

Samsung kampte afgelopen kwartaal ook al met een zwakke vraag naar geheugenchips, smartphones en beeldschermen, omdat consumenten minder uitgeven aan elektronica door de hoge inflatie. De onderneming zag de winst daardoor het sterkste dalen in meer dan tien jaar, werd dinsdag bevestigd.

Investeringen

De bedrijfswinst, een resultaat dat nog is gecorrigeerd voor verschillende posten waaronder belasting, ging met 69 procent omlaag tot 4,3 biljoen Zuid-Koreaanse won. Dat is omgerekend 3,2 miljard euro. Volgens Samsung is in de cijfers terug te zien dat het ‘ondernemingsklimaat aanzienlijk is verslechterd’.

Toch wil Samsung zich niet van de wijs laten brengen als het gaat om investeringen. Die wil Samsung op peil houden ondanks de sombere verwachtingen. Door veel geld te blijven spenderen nu het economisch tegenzit lijkt Samsung de voorsprong op kleinere rivalen te willen vergroten. Chipbedrijven als het Amerikaanse Micron Technology en het Zuid-Koreaanse SK Hynix zeiden onlangs juist hun uitgaven voor nieuwe fabrieken en apparatuur terug te schroeven.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.