KPN groeit, maar kampt met concurrentie bij breedbandinternet

Nieuws
Telecombedrijf KPN is in het slotkwartaal van 2022 opnieuw gegroeid waardoor de jaaromzet voor het eerst in jaren wat is toegenomen. Toch heeft KPN vooral bij die glasvezeltak veel last van concurrentie, van onder meer T-Mobile en VodafoneZiggo. Het aantal glasvezelklanten groeide in het voorbije kwartaal, maar per saldo verdwenen er klanten bij het breedbandonderdeel, waar ook breedbandinternet via koperkabels onder valt.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 07:59 aangepast 10:58
Afbeelding
beeld anp
anp

De uitrol van glasvezel gaat intussen gestaag door. Afgelopen jaar werden 348.000 huishoudens toegevoegd aan het gebied dat glasvezel van KPN kan afnemen. Als het samenwerkingsverband Glaspoort wordt meegeteld gaat het zelfs om 544.000 huishoudens en daarmee is bijna de helft van Nederland gedekt door KPN en Glaspoort.

De jaaromzet kwam uit op 5,3 miljard euro, 1,4 procent hoger dan een jaar eerder. Zo stegen de opbrengsten voor het derde kwartaal op rij bij de zakelijke tak, maar ook bij glasvezel en mobiele abonnementen voor consumenten werd meer afgezet. Ook hogere prijzen voor zijn producten droegen daar aan bij. Toch zegt het bedrijf die stijging beperkt te hebben gehouden en een deel van de gestegen kosten op andere manieren te hebben opgevangen.

Groei

Onder de streep bleef een winst van 766 miljoen euro van over. Dat is een forse daling ten opzichte van 2021 toen er nog een winst van haast 1,3 miljard euro de boeken in ging. In dat jaar verkocht KPN een deel van zijn glasvezelprojecten aan Glaspoort, wat een eenmalige extra bate opleverde. Zonder die meevaller was de winst vorig jaar 101 miljoen euro hoger dan een jaar eerder.

KPN verwacht ook dit jaar weer verder te groeien. Het bedrijf kan de gestegen kosten van bijvoorbeeld energie en personeel doorberekenen in zijn producten. Maar ook op de kosten blijft het bedrijf letten. Zo krimpt het personeelsbestand al langer door natuurlijk verloop. Met efficiënter werken vangt KPN dat op. Ook het energieverbruik gaat al langer omlaag en ook dit jaar denkt KPN weer 4 à 5 procent minder energie te kunnen verbruiken.

Topman Joost Farwerck denkt daarom dat zijn bedrijf genoeg maatregelen heeft genomen om weerwerk te bieden aan "een uitdagend macro-economisch klimaat". KPN verhoogt daarom het dividend en gaat voor 300 miljoen euro eigen aandelen inkopen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.