Chipbedrijven onder druk op beurzen Azië na winstval Samsung

Nieuws
De chipbedrijven stonden dinsdag onder druk op de Aziatische aandelenbeurzen. Beleggers verwerkten het kwartaalbericht van Samsung, waarin het Zuid-Koreaanse chip- en techconcern bevestigde dat de winst in het afgelopen kwartaal met bijna 70 procent is gekelderd. De grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld kampt met een zwakke vraag naar geheugenchips, smartphones en beeldschermen, omdat consumenten minder uitgeven aan elektronica door de hoge inflatie.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 07:19
Afbeelding
beeld anp
anp

Samsung zakte in Seoul 3,5 procent en concurrent SK Hynix verloor 2,8 procent. De Zuid-Koreaanse Kospi daalde mede daardoor 0,9 procent. Daarnaast werd bekendgemaakt dat de industriële productie in Zuid-Korea in december met ruim 7 procent is gezakt. Dat was meer dan voorzien.

Ook in Japan verloren de chipbedrijven terrein. Chiptester Advantest en de fabrikant van chipapparatuur Tokyo Electron zakten 1,9 procent en 1,3 procent. De Nikkei in Tokio sloot 0,4 procent lager. In Japan nam de industriële productie in het vierde kwartaal met 3,1 procent af ten opzichte van het derde kwartaal. Dat was de grootste daling sinds de start van de coronapandemie. De winkelverkopen stegen daarentegen in december met 1,1 procent ondanks de hoge inflatie.

De beurs in Shanghai daalde 0,3 procent, ondanks een verrassende groei van de Chinese industrie in januari na vier maanden van krimp. De Hang Seng-index in Hongkong zakte verder weg na de forse verliesbeurt op maandag en verloor 1,6 procent. Grote techbedrijven als Alibaba en Tencent moesten het opnieuw ontgelden en zakten tot ruim 3 procent. De Chinese fabrikant van elektrische auto’s BYD steeg daarentegen dik 1 procent dankzij een recordwinst in 2022. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,1 procent.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.