Recordgroei omzet detailhandel in 2022 door hogere prijzen

Nieuws
De detailhandel heeft vorig jaar 6,7 procent meer omgezet in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de hoogste groei sinds de start van het verzamelen van de gegevens in 2005, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in 2022 met 0,6 procent afnam.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 06:59
Afbeelding
beeld anp
anp

De grote groei in 2022 hangt daarnaast samen met de coronamaatregelen in 2021. Van januari tot eind april en van 19 december tot halverwege januari 2022 gold er in Nederland een harde lockdown, waar vooral de non-foodwinkels veel last van hadden. Daarnaast bereikte de inflatie in 2022 met gemiddeld 10 procent een recordhoogte.

Bij zogeheten non-foodbedrijven groeide de gemiddelde omzet vorig jaar met 12,2 procent. De voedingswinkels realiseerden een groei van 4,2 procent. Online werd er in 2022 7,6 procent minder omgezet dan in 2021.

Lockdown

In december zette de detailhandel 11 procent meer om dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoopvolume was 0,5 procent lager. Winkels in schoenen en lederwaren, kledingwinkels, winkels in recreatieartikelen, winkels in meubels en woninginrichting, winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in doe-het-zelfartikelen hebben in december meer omgezet dan in december 2021. Daarentegen hebben de drogisterijen in december minder omgezet.

De totale omzet van de non-foodsector steeg met 21,5 procent en het volume was 11,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat kwam doordat op 19 december 2021 opnieuw een strenge lockdown werd ingesteld om besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. Veel non-foodwinkels moesten toen hun deuren sluiten.

Omzet winkels

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in december 5,7 procent meer omzet behaald dan in december 2021. Het verkoopvolume was echter 7,8 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten en speciaalzaken lag respectievelijk 6,6 en 1,2 procent hoger.

Verder meldde het CBS dat er in december online 11,1 procent minder werd omgezet bij winkels. Vooral winkels die zowel fysiek als online verkopen lieten een stevige omzetdaling zien. Bij die winkels zakte de omzet met 15,2 procent. Webwinkels die alleen online verkopen zagen de omzet met 7,7 procent dalen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.