Recordgroei omzet detailhandel in 2022 door hogere prijzen

Nieuws
De detailhandel heeft vorig jaar 6,7 procent meer omgezet in vergelijking met een jaar eerder. Dat is de hoogste groei sinds de start van het verzamelen van de gegevens in 2005, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is vooral het gevolg van hogere prijzen, aangezien het verkoopvolume in 2022 met 0,6 procent afnam.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 06:59
Afbeelding
beeld anp
anp

De grote groei in 2022 hangt daarnaast samen met de coronamaatregelen in 2021. Van januari tot eind april en van 19 december tot halverwege januari 2022 gold er in Nederland een harde lockdown, waar vooral de non-foodwinkels veel last van hadden. Daarnaast bereikte de inflatie in 2022 met gemiddeld 10 procent een recordhoogte.

Bij zogeheten non-foodbedrijven groeide de gemiddelde omzet vorig jaar met 12,2 procent. De voedingswinkels realiseerden een groei van 4,2 procent. Online werd er in 2022 7,6 procent minder omgezet dan in 2021.

Lockdown

In december zette de detailhandel 11 procent meer om dan in dezelfde maand een jaar eerder. Het verkoopvolume was 0,5 procent lager. Winkels in schoenen en lederwaren, kledingwinkels, winkels in recreatieartikelen, winkels in meubels en woninginrichting, winkels in consumentenelektronica en witgoed en winkels in doe-het-zelfartikelen hebben in december meer omgezet dan in december 2021. Daarentegen hebben de drogisterijen in december minder omgezet.

De totale omzet van de non-foodsector steeg met 21,5 procent en het volume was 11,1 procent hoger dan een jaar eerder. Dat kwam doordat op 19 december 2021 opnieuw een strenge lockdown werd ingesteld om besmettingen van het coronavirus tegen te gaan. Veel non-foodwinkels moesten toen hun deuren sluiten.

Omzet winkels

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in december 5,7 procent meer omzet behaald dan in december 2021. Het verkoopvolume was echter 7,8 procent lager dan een jaar eerder. De omzet van supermarkten en speciaalzaken lag respectievelijk 6,6 en 1,2 procent hoger.

Verder meldde het CBS dat er in december online 11,1 procent minder werd omgezet bij winkels. Vooral winkels die zowel fysiek als online verkopen lieten een stevige omzetdaling zien. Bij die winkels zakte de omzet met 15,2 procent. Webwinkels die alleen online verkopen zagen de omzet met 7,7 procent dalen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee,..

Afbeelding

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen 'zinloze' verplaatsingen van kinderen in de asielopvang.

Afbeelding

UWV biedt werkgevers oplossingen voor 'zeer krappe' arbeidsmarkt

Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar 'zeer krap'. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel.

Afbeelding

Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel.

Afbeelding

Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden.

Afbeelding

Provinciale Staten installeren nieuwe leden

In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten.