Nucleaire waakhond zoekt in Australië mee naar minuscule capsule

Nieuws
De Australische nucleaire waakhond ARPANSA zoekt vanaf dinsdag mee naar een piepkleine radioactieve capsule die in het westen van Australië van een truck is gevallen. Al een week wordt er op een stuk weg van 1400 kilometer tussen het plaatsje Newman en Perth gezocht naar de capsule, die de gevaarlijke stof cesium-137 bevat.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 06:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Het gaat om een buisje van 6 bij 8 millimeter, ongeveer even groot als een erwt, dat vanwege de radioactieve inhoud gezondheidsrisico’s meebrengt. Wie er kort aan wordt blootgesteld, riskeert huidbeschadiging, brandwonden of stralingsziekte. Langere blootstelling kan resulteren in kanker. Het voorwerp is zo klein dat het in de band van een voorbijrijdende auto terecht kan zijn gekomen.

De Brits-Australische mijnbouwer Rio Tinto heeft maandag excuses aangeboden en zegt het kwijtraken van de capsule ‘zeer serieus’ te nemen. De capsule is een onderdeel van een veelgebruikt meetinstrument in de mijnbouw en werd gebruikt in de afgelegen regio Kimberley.

Mogelijk verdween het piepkleine voorwerp door een losgetrilde schroef uit de verpakking, waarna het van de truck viel. Dat zou al maar dan twee weken geleden gebeurd kunnen zijn. De lading werd op 12 januari in Newman opgehaald, maar pas vorige week bleek de capsule kwijt te zijn. Door straling te meten hopen de autoriteiten het buisje weer op te sporen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.