Chicago klaagt R. Kelly niet langer aan om al ‘uitgebreide straf’

Nieuws
In de Amerikaanse staat Illinois zijn aanklachten om seksueel misbruik tegen de al veroordeelde zanger R. Kelly komen te vervallen. Openbaar aanklager Kim Foxx vertelde maandag aan Amerikaanse media dat ‘recht heeft geschied’ door twee eerdere veroordelingen op federaal niveau en daarom besloten is tien lokale aanklachten tegen de zanger te laten vallen.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 06:16
Afbeelding
beeld anp
anp

R. Kelly, een van de meest prominente Amerikanen die veroordeeld is na de opkomst van #MeToo, zit momenteel een celstraf van 30 jaar uit nadat hij vorig jaar in New York werd veroordeeld in een misbruikzaak. Vorig najaar oordeelde een jury in Chicago bovendien dat hij ook daar schuldig is aan seksuele misdrijven en in die federale zaak doet een rechter eind februari uitspraak. Kelly, die eigenlijk Robert Sylvester Kelly heet, riskeert in de zaak nog eens 10 tot 90 jaar gevangenisstraf.

De lokale zaak die in Chicago nu van tafel is, begon in 2019 met een oproep van Foxx. Zij vroeg slachtoffers naar voren te komen. Vier zwarte vrouwen, van wie drie tijdens het vermeende delict minderjarig, deden hun verhaal, schrijft The Los Angeles Times. Foxx erkent dat de beslissing om de zaken nu alsnog te laten vallen voor deze slachtoffers ‘misschien teleurstellend’ kan zijn. Toch is hiertoe besloten, vanwege de ‘uitgebreide straf’ die Kelly sowieso al uit moet zitten en de ‘beperkte middelen en tijd’ van het kantoor van de aanklager.

Foxx bedankte maandag in een persconferentie de slachtoffers die naar voren waren gekomen en prees hun ‘moed en streven naar gerechtigheid, ongeacht hoe lang het duurde’. Zij zei wel dat hun verklaringen in beperkte mate ook hadden geholpen bij de federale zaak die in Chicago tegen Kelly dient. De zanger komt zelf ook uit deze stad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.