Chicago klaagt R. Kelly niet langer aan om al ‘uitgebreide straf’

Nieuws
In de Amerikaanse staat Illinois zijn aanklachten om seksueel misbruik tegen de al veroordeelde zanger R. Kelly komen te vervallen. Openbaar aanklager Kim Foxx vertelde maandag aan Amerikaanse media dat ‘recht heeft geschied’ door twee eerdere veroordelingen op federaal niveau en daarom besloten is tien lokale aanklachten tegen de zanger te laten vallen.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 06:16
Afbeelding
beeld anp
anp

R. Kelly, een van de meest prominente Amerikanen die veroordeeld is na de opkomst van #MeToo, zit momenteel een celstraf van 30 jaar uit nadat hij vorig jaar in New York werd veroordeeld in een misbruikzaak. Vorig najaar oordeelde een jury in Chicago bovendien dat hij ook daar schuldig is aan seksuele misdrijven en in die federale zaak doet een rechter eind februari uitspraak. Kelly, die eigenlijk Robert Sylvester Kelly heet, riskeert in de zaak nog eens 10 tot 90 jaar gevangenisstraf.

De lokale zaak die in Chicago nu van tafel is, begon in 2019 met een oproep van Foxx. Zij vroeg slachtoffers naar voren te komen. Vier zwarte vrouwen, van wie drie tijdens het vermeende delict minderjarig, deden hun verhaal, schrijft The Los Angeles Times. Foxx erkent dat de beslissing om de zaken nu alsnog te laten vallen voor deze slachtoffers ‘misschien teleurstellend’ kan zijn. Toch is hiertoe besloten, vanwege de ‘uitgebreide straf’ die Kelly sowieso al uit moet zitten en de ‘beperkte middelen en tijd’ van het kantoor van de aanklager.

Foxx bedankte maandag in een persconferentie de slachtoffers die naar voren waren gekomen en prees hun ‘moed en streven naar gerechtigheid, ongeacht hoe lang het duurde’. Zij zei wel dat hun verklaringen in beperkte mate ook hadden geholpen bij de federale zaak die in Chicago tegen Kelly dient. De zanger komt zelf ook uit deze stad.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Consumentenbond: grootschalige prijsmisleiding vakantieaanbieders

Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo'n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken.

Afbeelding

Musk: Twitter beperkt zichtbaarheid niet-abonnees

Twitter gaat de zichtbaarheid van niet betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters 'For You'-lijst, maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets.

Afbeelding

Banken stijgen op Aziatische beurzen na overname SVB

De Aziatische aandelenbeurzen lieten dinsdag overwegend winsten zien. Vooral de banken in de regio veerden op na de koerswinsten van de Europese en Amerikaanse banksectoren.

Afbeelding

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College..

Afbeelding

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. 'De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schend..

Afbeelding

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee,..