Bonden en werkgevers ziekenhuizen komen nog niet uit nieuwe cao

Nieuws
De bonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben in de nacht van maandag op dinsdag nog geen akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers. De partijen zaten sinds maandagochtend bij elkaar in een poging om tot een overeenkomst te komen.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 04:17
Afbeelding
beeld anp
anp

De NVZ zegt dat de bonden een aanbod van een loonsverhoging van 10 procent voor een jaar hebben afgewezen. Ook een verhoging van 13 procent in het tweede jaar zou zijn afgewezen. ‘Dit hadden we echt niet kunnen bedenken. Dat de vakbonden nu afhaken is onbestaanbaar en verbijsterend’, zegt NVZ-voorzitter Ad Melkert. Het is echt niet te geloven dat de bonden dit op deze manier laten liggen’, aldus de voorzitter.

Een woordvoerder van NU’91 bevestigt dat de onderhandelingen zijn gestopt, maar zegt het officiële eindbod van de werkgevers dinsdag te verwachten. Van een afgewezen bod zou nu nog geen sprake zijn. De bonden spraken eerder van ‘een laatste kans voor de werkgever’, nadat ook na de zesde onderhandelingsronde op 20 januari geen akkoord werd bereikt. Leden van NU’91 zeiden zich anders op acties te beraden.

‘Met ons voorstel van 13 procent in twee jaar tijd zijn acties buitenproportioneel en onnodig’, zegt Melkert. Volgens de vereniging hebben de bonden tijdens de onderhandelingen niet de indruk gewekt bereid te zijn een nieuwe cao af te sluiten.

Naast NU’91 zijn FNV Zorg & Welzijn, FBZ en CNV Zorg & Welzijn de andere drie bonden. De huidige cao loopt eind deze maand af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.