Bonden en werkgevers ziekenhuizen komen nog niet uit nieuwe cao

Nieuws
De bonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben in de nacht van maandag op dinsdag nog geen akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers. De partijen zaten sinds maandagochtend bij elkaar in een poging om tot een overeenkomst te komen.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 04:17
Afbeelding
beeld anp
anp

De NVZ zegt dat de bonden een aanbod van een loonsverhoging van 10 procent voor een jaar hebben afgewezen. Ook een verhoging van 13 procent in het tweede jaar zou zijn afgewezen. ‘Dit hadden we echt niet kunnen bedenken. Dat de vakbonden nu afhaken is onbestaanbaar en verbijsterend’, zegt NVZ-voorzitter Ad Melkert. Het is echt niet te geloven dat de bonden dit op deze manier laten liggen’, aldus de voorzitter.

Een woordvoerder van NU’91 bevestigt dat de onderhandelingen zijn gestopt, maar zegt het officiële eindbod van de werkgevers dinsdag te verwachten. Van een afgewezen bod zou nu nog geen sprake zijn. De bonden spraken eerder van ‘een laatste kans voor de werkgever’, nadat ook na de zesde onderhandelingsronde op 20 januari geen akkoord werd bereikt. Leden van NU’91 zeiden zich anders op acties te beraden.

‘Met ons voorstel van 13 procent in twee jaar tijd zijn acties buitenproportioneel en onnodig’, zegt Melkert. Volgens de vereniging hebben de bonden tijdens de onderhandelingen niet de indruk gewekt bereid te zijn een nieuwe cao af te sluiten.

Naast NU’91 zijn FNV Zorg & Welzijn, FBZ en CNV Zorg & Welzijn de andere drie bonden. De huidige cao loopt eind deze maand af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee,..

Afbeelding

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen 'zinloze' verplaatsingen van kinderen in de asielopvang.

Afbeelding

UWV biedt werkgevers oplossingen voor 'zeer krappe' arbeidsmarkt

Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures was de arbeidsmarkt eind vorig jaar 'zeer krap'. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV, die verwacht dat bedrijven ook dit jaar nog moeite zullen hebben met het werven van nieuw personeel.

Afbeelding

Nederlanders geven 11 miljard euro uit aan verduurzamen huis

Nederlanders hebben vorig jaar 11,3 miljard euro uitgegeven aan het verduurzamen van hun huis, meer dan het jaar daarvoor. Volgens marktonderzoeksbureau Multiscope willen huishoudens energiekosten besparen, vooral mensen in een huis met een laag energielabel.

Afbeelding

Kapot ruimteschip keert zonder bemanning terug van ISS naar aarde

Een ruimtevaartuig dat vorig jaar beschadigd raakte door de inslag van wat ruimtegruis, keert dinsdag terug van het internationale ruimtestation ISS naar de aarde. Aan boord zitten geen bemanningsleden.

Afbeelding

Provinciale Staten installeren nieuwe leden

In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten.