Fransen staken en betogen weer tegen pensioenhervorming

Nieuws
In Frankrijk zijn er opnieuw op nationaal niveau stakingen en protesten tegen de voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd van 62 naar 64 jaar en andere aanpassingen van het gecompliceerde pensioenstelsel. Mensen moeten ook langer hebben gewerkt voor ze voor hun 67e aanspraak op een volledig pensioen kunnen maken. Volgens de regering zijn de hervormingen noodzakelijk, omdat mensen langer moeten werken nu ze over het algemeen ouder worden dan voorheen. De werkenden betalen de pensioenen van steeds meer gepensioneerden.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 04:12 aangepast 14:59
Afbeelding
beeld anp
anp

De vakbonden hebben hierover al eerder acties georganiseerd met als grootste de landelijke stakingsdag van 19 januari. Toen betoogden tussen 1 en 1,5 miljoen mensen tegen de hervormingsplannen. Dinsdag hopen de bonden op nog meer stakers en betogers. De grootste protestmars is weer in de hoofdstad Parijs en is rond 14.00 uur op het Place d'Italie begonnen. De mars gaat door het centrum van zuid naar noord. Burgemeester Anne Hidalgo loopt ook mee. In sommige plaatsen zoals Nantes en Rennes zijn ongeregeldheden gemeld waarbij de politie traangas inzette.

In heel het land wordt al vanaf 10.00 uur gedemonstreerd. Volgens de vakbonden zijn bijvoorbeeld in Marseille meer dan 200.000 mensen gaan demonstreren, volgens de politie 40.000. De bonden zien ook veel stakers, zo zou ruim de helft van het spoorwegpersoneel en de helft van de onderwijzers staken. Maar het ministerie van Onderwijs stelt dat in het onderwijs 26 procent staakt. In olieraffinaderijen wordt massaal gestaakt net als 19 januari. Bij het staatselektriciteitsbedrijf EDF zou 40 procent van de werknemers staken.

Gesteggel om pensioenhervorming

De regering heeft de plannen maandag aan het parlement voorgelegd en heeft beklemtoond dat er niet gediscussieerd kan worden over de verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd. De regering van president Macron en premier Borne heeft geen meerderheid meer in de Franse Tweede Kamer, de Nationale Vergadering. De grote oppositiepartij, de Republikeinen, lijkt de plannen goedgezind. De links-radicale coalitie Nupes verwerpt ze, net als onder meer het Rassemblement National, fel en heeft talrijke amendementen ingediend.

Franse regeringen worstelen al decennia met de pensioenhervorming en de protesten tegen hun plannen om het dure en ingewikkelde, per beroepsgroep opgebouwde stelsel te veranderen. Macron heeft vooral vanwege felle protesten in 2020 een hervormingsplan in een la laten verdwijnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.