Oud-wethouders De Mos en Guernaoui horen welke straf OM eist

Nieuws
De Haagse oud-wethouders Richard de Mos en Rachid Guernaoui krijgen te horen of het Openbaar Ministerie vindt dat ze zich hebben laten omkopen, en zo ja, welke straf daar volgens de aanklagers dan bij hoort. De officier van justitie begint dinsdag aan het requisitoir. Het voorlezen daarvan duurt de gehele middag en gaat woensdag waarschijnlijk verder. Ook vijf ondernemers en een voormalig gemeenteraadslid horen hun strafeis.
anp
dinsdag 31 januari 2023 om 04:06
Afbeelding
beeld anp
anp

De Mos en Guernaoui kwamen in 2018 namens de partij Hart voor Den Haag/Groep de Mos in de coalitie die Den Haag bestuurde. Een jaar later vielen rechercheurs hun werkkamers in het stadhuis en hun woningen binnen. Ze zouden bevriende ondernemers hebben geholpen in ruil voor donaties aan de partij. Zo zou De Mos de broers Akyol hebben getipt dat er een vergunning beschikbaar kwam waardoor zij hun zalencentrum ook ‘s nachts open konden houden. Toen De Mos ervoor zorgde dat de parkeertarieven rond het zalencentrum werden verlaagd, reageerde een van de broers blij, waarna De Mos antwoordde: ‘Moet je maar eens aan mij denken.’

Een andere verdachte is Nino Davituliani, de partner van een van de broers. Door hun donaties zou ze een hoge plek op de kandidatenlijst van De Mos hebben gekregen, waardoor ze in de Haagse raad kwam. Toen zij twijfelde of zij moest stemmen over de nachtvergunningen, zou haar partner haar hebben laten weten: ‘Wij hebben jou erin geplant, we kunnen je er ook weer uithalen. Je weet dat er dertig mille door ons betaald is, dat die zetel van ons is.’ Davituliani zou ook een raadslid van buurgemeente Rijswijk hebben getipt over mogelijke problemen bij een concurrerend zalencentrum.

Vanwege de verdenkingen werd Hart voor Den Haag/Groep de Mos uit de Haagse coalitie gezet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar kreeg de lokale partij de meeste stemmen in Den Haag, maar door de verdenkingen wilden te veel andere partijen niet met De Mos in zee gaan.

Alle verdachten hebben verklaard dat ze vinden onschuldig te zijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.