Advies: zet Haags monument voor slavernij op Lange Voorhout

Nieuws
Als Den Haag een monument over zijn slavernijverleden krijgt, zou dat op het Lange Voorhout moeten komen, vlak bij het oude winterpaleis van koningin Emma. Die plek is goed zichtbaar en bereikbaar, en kijkt uit op het Torentje van de premier en op het Binnenhof. Dat adviseert een commissie die in opdracht van de gemeente Den Haag een plek heeft gezocht.
anp
maandag 30 januari 2023 om 20:07
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens de commissie ligt de voorkeurslocatie aan de route van de Glazen Koets op Prinsjesdag ‘wat ook de landelijke zichtbaarheid vergroot en verder helpt met de bewustwording van onze gedeelde geschiedenis’. Om de hoek ligt Paleis Noordeinde, het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Ook dat is volgens het advies ‘van grote symbolische en gevoelsmatige meerwaarde’.

Den Haag had vijf plekken voorgedragen voor een monument: twee andere locaties op het Lange Voorhout, twee op het Plein bij de Tweede Kamer en een in de tuin van Paleis Noordeinde. Maar die voldoen volgens de adviescommissie allemaal niet.

Andere herinneringen

De gemeente Den Haag had ook gevraagd of er één monument zou moeten komen, of meerdere. De commissie adviseert om één monument neer te zetten, ‘als krachtig antwoord op de aloude systematiek van ‘verdeel en heers’ die aan de basis ligt van koloniaal handelen’. Bovendien moet dat ene monument verbintenis maken ‘met alle groepen die op welke manier dan ook betrokkenheid voelen bij het Haagse slavernijverleden, de koloniale erfenis van de stad en de doorwerking ervan voor toekomstige generaties’.

De commissie raadt eveneens aan om op openbare plekken in Den Haag andere herinneringen aan het koloniale verleden te plaatsen. Dat kan met informatieborden en kleinere gedenkstenen, maar ook met wandelroutes, ‘om het nu nog vrijwel onzichtbare zichtbaar te maken’.

De Staten-Generaal

Wethouder Mariëlle Vavier (inclusie; GroenLinks) nam het advies maandagavond in ontvangst. Zij laat via haar woordvoerster weten dat het Haagse college het advies meeneemt en later een besluit neemt. Als er inderdaad een monument komt, is de volgende stap het kiezen van een kunstenaar en een ontwerp.

De burgemeester van Den Haag, Jan van Zanen, bood in november namens de stad excuses aan voor ‘de wijze waarop voorgangers van ons het systeem van kolonialisme en slavernij hebben ondersteund en ervan hebben geprofiteerd.’ Den Haag zat in de tijd van de slavenhandel en de verovering van de koloniën niet in het bestuur van de Vereenigde Oostindische Compagnie of de West-Indische Compagnie. Maar omdat de Staten-Generaal, de stadhouders en later het staatshoofd in Den Haag zetelden, kwamen veel besluiten over de koloniën uit Den Haag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.

Afbeelding

Gouverneur DeSantis: geen meewerking uitleveringsverzoek Trump

In een reactie op de aanklacht door een grand jury in Manhattan tegen Donald J. Trump, noemt Trumps rivaal en gouverneur van Florida Ron DeSantis de aanklacht 'on-Amerikaans'.