Ryanair boekt recordwinst door hogere prijzen en sterke vraag

Nieuws
Ryanair heeft afgelopen kwartaal een recordwinst in de boeken gezet en denkt dit jaar en volgend jaar veel winst te kunnen blijven maken. De budgetvliegmaatschappij voorziet namelijk dat de toenemende vraag naar vliegreizen ook ruimte biedt om de ticketprijzen verder te verhogen. ‘Op basis van de huidige boekingsprofielen denken we dat de tarieven met Pasen en in de zomer zullen stijgen’, laat financieel directeur Neil Sorahan weten.
anp
maandag 30 januari 2023 om 08:46
Afbeelding
beeld anp
anp

De winst na belastingen kwam afgelopen kwartaal uit op 211 miljoen euro. Dat is voor Ryanair het beste resultaat ooit in het kwartaal met de feestdagenperiode. Een jaar eerder was nog sprake van een verlies van 96 miljoen euro. De omzet steeg met 57 procent tot 2,3 miljard euro. De onlangs verhoogde winstverwachting voor het hele boekjaar blijft ongewijzigd op ruim 1,3 miljard euro tot dik 1,4 miljard euro.

De luchtvaartsector toont herstel na de coronapandemie en met name relatief goedkope luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair en easyJet profiteren van de prijsbewuste consument, die door de hoge inflatie op deals jaagt. Zo heeft Ryanair naar eigen zeggen marktaandeel gewonnen in onder meer Spanje en Scandinavië. Ook breidt Ryanair de capaciteit voor de zomerperiode uit om aan de sterke vraag te kunnen voldoen.

Zonbestemmingen

Topman Michael O’Leary verklaarde eerder al dat Ryanair in de afgelopen weken recordverkopen heeft behaald bij tickets voor reizen in het voorjaar en de zomer. Met name op de Britse markt is er grote vraag naar vliegreizen naar zonbestemmingen zoals Spanje en Portugal, aldus de topman.

De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat daarnaast in eigen land tweehonderd extra cabinewerkers aannemen om zo te kunnen voldoen aan de sterke vraag naar vliegreizen in de komende zomer. Het aantal passagiers zal volgens Ryanair in het huidige boekjaar uitkomen op 168 miljoen en in 2026 oplopen tot 225 miljoen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.