Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Nieuws
Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken. Daarnaast zijn er belangrijke macro-economische gegevens en rentevergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De Fed en de ECB gaan de rente waarschijnlijk verder verhogen om zo de hoge inflatie aan te pakken.
anp
zondag 29 januari 2023 om 15:45
Afbeelding
beeld anp
anp

Zorgtechnologieconcern Philips komt maandagochtend met resultaten naar buiten. Naar verwachting maakt Philips dan ook een nieuwe ontslagronde bekend, waarbij mogelijk in Nederland meer dan duizend banen komen te vervallen. Verder zal de stand van zaken rond de terugroepactie voor slaapapneu-apparaten opnieuw worden belicht. Telecombedrijf KPN is dinsdag aan de beurt op het Damrak, gevolgd door ING en olie- en gasconcern Shell op donderdag.

Meta geeft woensdag na het slot van de beurshandel in New York inzage in de prestaties. Op donderdag staan Alphabet, Apple en Amazon op de rol. Meerdere grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Meta, Alphabet en Amazon, hebben de afgelopen tijd aangekondigd veel banen te schrappen om kosten te besparen vanwege de afzwakkende economie en markt voor advertenties. De verwachtingen voor de komende tijd zullen dan ook door beleggers nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Federal Reserve

De Fed begint dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De Amerikaanse centrale bank gaat de rente waarschijnlijk opnieuw minder sterk verhogen nu de inflatie in de Verenigde Staten aan het afkoelen is. Er wordt voor woensdag gerekend op een rentestap met een kwart procentpunt. De ECB gaat donderdag naar verwachting de rente in de eurozone wederom met een half procentpunt verhogen. De Britse centrale bank zou die dag een vergelijkbare stap kunnen zetten.

Op macro-economisch gebied zal de aandacht onder meer uitgaan naar inflatiecijfers uit Nederland en de eurozone. Tevens komt vrijdag het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Dat rapport speelt ook een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Fed.

De Amsterdamse AEX-index sloot vrijdag 0,5 procent hoger, op 750,67 punten. Op de beurzen elders in Europa waren bescheiden plussen te zien. Op Wall Street won de techbeurs Nasdaq 1 procent. De andere hoofdgraadmeters in New York gingen licht omhoog.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zes politiemedewerkers buiten functie om ongepaste uitlatingen

De politie heeft zes medewerkers per direct buiten functie gesteld. Ze hadden in een filmpje dat rondgaat op sociale media vanuit een voertuig in Parijs 'zich zeer ongepast' uitgesproken over wat ze in hun omgeving zagen.

Afbeelding

Vertraagde en geannuleerde vluchten Lufthansa door storing

Een storing op de website van Lufthansa zorgt voor vertragingen en uitval van vluchten op de luchthaven van Frankfurt, de grootste van Duitsland.

Afbeelding

Topvrouw Shell Nederland: gasveld Groningen kan dit jaar dicht

Het gasveld in Groningen moet al dit jaar volledig dicht, vindt topvrouw Marjan van Loon van Shell Nederland. Op dit moment levert het gasveld nog minimale hoeveelheden gas om de boorputten bruikbaar te houden, maar dat is volgens haar niet nodig.

Afbeelding

Poetin: we bouwen niet aan een militair bondgenootschap met China

De Russische president Vladimir Poetin zegt niet aan een militair bondgenootschap met China te werken. De landen werken volgens hem wel samen op militair vlak, maar dat zou geen bondgenootschap zijn.

Afbeelding

Dronken Tilburger springt op politieauto en bijt agent

Een dronken 49-jarige Tilburger heeft zondagochtend vroeg in zijn woonplaats op de voorruit en het dak van een politieauto staan springen. Ook beet hij bij zijn aanhouding een agent in de hand, meldt de politie.

Afbeelding

Onderzoek: Duitsers kiezen weer vaker voor benzineauto

Benzineauto's winnen weer aan populariteit bij Duitsers die overwegen om een nieuwe wagen te kopen, terwijl veel beleidsmakers in Europa hun hoop vestigen op elektrische auto's om klimaatdoelen te halen.