Deel op A12 bij Den Haag aangehouden actievoerders weer vrij

Nieuws
Een deel van de honderden actievoerders van Extinction Rebellion die zaterdag zijn gearresteerd op de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag is weer vrij. Volgens de politie beslist het Openbaar Ministerie op een later moment of ze straf krijgen, en zo ja welke. Een woordvoerder zegt nog altijd niet exact te weten hoeveel activisten er zijn aangehouden, maar spreekt van ‘enkele honderden’.
anp
zaterdag 28 januari 2023 om 20:12
Afbeelding
beeld anp
anp

Ondanks een verbod van de gemeente probeerden twaalf activisten even voor het middaguur de A12 te blokkeren. Ze werden aangehouden voor het plegen van voorbereidingshandelingen voor een strafbaar feit, aldus de politie. Kort daarna liepen honderden mensen de tunnelbak in aan de Utrechtsebaan om daar te demonstreren. De politie verzocht hen meerdere keren te vertrekken en een groot deel voldeed daaraan. De klimaatactivisten die bleven, werden aangehouden.

De politie zegt dat de aanhoudingen zowel aan de kant van de actievoerders als de politie ‘rustig en vreedzaam’ verliepen. Alle arrestanten zijn overgebracht naar het politiebureau, waar agenten zijn begonnen hun identiteit vast te stellen. Minderjarigen en mensen met een medische aandoening konden zich melden om met voorrang te worden afgehandeld.

Journalist

Volgens een politiewoordvoerder is er ook een journalist aangehouden. Toen werd vastgesteld dat het inderdaad om een verslaggever ging, is hij volgens de politie ‘zo snel mogelijk vrijgelaten’.

Rond 17.00 uur waren de laatste actievoerders weggehaald van en langs de weg. Dik een half uur later werd de A12 weer vrijgegeven voor het verkeer.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.