Extinction Rebellion: actie succesvol, laat groot draagvlak zien

Nieuws
Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) kijkt terug op een succesvolle demonstratie, aldus een woordvoerster van de organisatie. ‘We hebben laten zien wat een enorm draagvlak er is voor onze eis om subsidies aan de fossiele industrie stop te zetten.’
anp
zaterdag 28 januari 2023 om 19:13
Afbeelding
beeld anp
anp

Volgens de organisatie waren er zo’n duizend actievoerders aanwezig op de A12, en nog eens 2000 supporters langs de weg. ‘We zijn heel blij met de aandacht die er was voor deze actie.’ De dag is over het algemeen goed en veilig verlopen, stelt de woordvoerster.

Op Twitter laat XR weten dat er bij sommige arrestaties ‘buitensporig geweld’ zou zijn gebruikt door de politie. Op een filmpje zou te zien zijn hoe een politieagent de bodycam van een actievoerder probeert uit te zetten. ‘We gaan met ons juridisch team kijken naar deze beelden, en bepalen dan of er klachten ingediend gaan worden’, aldus XR.

Amnesty International

Bij de demonstratie waren waarnemers van Amnesty International aanwezig die het verloop van de demonstratie controleerden. De organisatie komt waarschijnlijk volgende week met haar bevindingen.

Overigens laat de klimaatactiegroep zich niet afschrikken door de honderden arrestaties die verricht werden. ‘Nu is de overheid aan zet. We geven ze even om op onze eis in te gaan, maar als dat niet gebeurt staan we er over een paar weken weer.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.