Italië en Libië voeren strijd tegen oversteek van migranten op

Nieuws
Italië en Libië zijn het eens geworden over een nog strengere aanpak van de ongewenste oversteek van migranten op de Middellandse Zee. Dat heeft de Italiaanse minister-president Giorgia Meloni zaterdag gezegd tijdens een bezoek aan Tripoli. ‘Het aantal illegale migranten is nog altijd veel te groot’, aldus de ultra-rechtse politica na haar onderhoud met de Libische regeringsleider Abdulhamid Dbeibah. ‘We geloven dat we hier meer kunnen doen en meer moeten doen’.
anp
zaterdag 28 januari 2023 om 18:15
Afbeelding
beeld anp
anp

Italië wil de Libische kustwacht daarom met geld van de Europese Unie uitrusten met vijf snelle boten. Buitenlandminister Antonio Tajani ondertekende daarvoor een intentieverklaring. Meloni onderstreepte dat dit te leveren materieel zal worden ingezet om migranten en vluchtelingen in nood te helpen. Velen van hen proberen vanuit Noord-Afrika Europa te bereiken in vaak gammele of ondeugdelijke vaartuigen.

Internationale hulporganisaties verwijten Libië echter dat de kustwacht vluchtelingen niet helpt, maar ze tegen hun zin oppikt en terugbrengt aan land. Daar zouden echter geen veilige opvangkampen zijn, waardoor de migranten weer in handen zouden vallen van mensensmokkelaars en zouden worden mishandeld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Tata Steel veroordeelt uitspraken personeel over klimaatactivisten

De directie en de centrale ondernemingsraad van Tata Steel zeggen 'met afschuw' kennis te hebben genomen van uitspraken die medewerkers hebben gedaan in WhatsApp- en Facebookgroepen over een demonstratie die maandag wordt gehouden door klimaatactivisten bij de fabriek in..

Afbeelding

Man verdacht van schieten op Apache-helikopter weer vrij

De 52-jarige man uit Uddel die donderdag was aangehouden omdat hij met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter zou hebben geschoten is weer vrij.

Afbeelding

Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu.

Afbeelding

Open Huizen Dag trekt ruim 66.000 mensen

De Open Huizen Dag van makelaarsorganisatie NVM heeft zaterdag ruim 66.000 bezoekers getrokken. Dat is meer dan de 55.000 huizenkijkers bij de vorige editie in oktober.

Afbeelding

Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.

Afbeelding

Ook Amerikaanse rechter beschouwt maaltijdkoerier als werknemer

Een voormalige koerier van de Amerikaanse maaltijdbezorger Grubhub was eigenlijk werknemer en geen zelfstandige, heeft een federale rechtbank bepaald. Volgens de advocaat van de man kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere platformbedrijven in de Verenigde Staten.