China: aantal coronadoden afgelopen week gehalveerd

Nieuws
Het aantal doden in China als gevolg van een besmetting met het coronavirus is afgelopen week sterk gedaald ten opzichte van een week eerder, zeggen de lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Volgens het Chinese centrum voor ziektebestrijding en -preventie zijn tussen 20 en 26 januari 6364 overlijdens geregistreerd die verband hielden met covid-19, bijna de helft van de week ervoor.
anp
zaterdag 28 januari 2023 om 15:15
Afbeelding
beeld anp
anp

De afname in het aantal sterfgevallen komt gelijktijdig met een piek in het aantal vakantiereizen binnen China. Tijdens het Chinees Nieuwjaar schoot het aantal reizen met 74 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar, meldde de Chinese staatszender CCTV. Door het grote aantal reisbewegingen werd gevreesd voor een toename in het aantal coronabesmettingen.

China is na kritiek weer begonnen met het publiceren van coronacijfers. De Chinese autoriteiten werden deze en vorige maand internationaal bekritiseerd omdat ze nauwelijks tot geen informatie deelden over het aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen, nadat het land afscheid nam van zijn zerocovidbeleid. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat Beijing te weinig informatie deelt.

Het werkelijke aantal coronadoden in China ligt vermoedelijk dan ook veel hoger. Volgens cijfers die de WHO vrijdag publiceerde zijn vorige week wereldwijd 40.000 doden als gevolg van covid-19 gemeld, waarvan de helft uit China. De cijfers van de Chinese gezondheidsautoriteiten betreffen alleen mensen die in ziekenhuizen zijn overleden. Mensen die bijvoorbeeld thuis of in een verzorgingstehuis zijn overleden, zijn niet meegeteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.