China: aantal coronadoden afgelopen week gehalveerd

Nieuws
Het aantal doden in China als gevolg van een besmetting met het coronavirus is afgelopen week sterk gedaald ten opzichte van een week eerder, zeggen de lokale gezondheidsautoriteiten zaterdag. Volgens het Chinese centrum voor ziektebestrijding en -preventie zijn tussen 20 en 26 januari 6364 overlijdens geregistreerd die verband hielden met covid-19, bijna de helft van de week ervoor.
anp
zaterdag 28 januari 2023 om 15:15
Afbeelding
beeld anp
anp

De afname in het aantal sterfgevallen komt gelijktijdig met een piek in het aantal vakantiereizen binnen China. Tijdens het Chinees Nieuwjaar schoot het aantal reizen met 74 procent omhoog ten opzichte van vorig jaar, meldde de Chinese staatszender CCTV. Door het grote aantal reisbewegingen werd gevreesd voor een toename in het aantal coronabesmettingen.

China is na kritiek weer begonnen met het publiceren van coronacijfers. De Chinese autoriteiten werden deze en vorige maand internationaal bekritiseerd omdat ze nauwelijks tot geen informatie deelden over het aantal coronabesmettingen en -sterfgevallen, nadat het land afscheid nam van zijn zerocovidbeleid. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat Beijing te weinig informatie deelt.

Het werkelijke aantal coronadoden in China ligt vermoedelijk dan ook veel hoger. Volgens cijfers die de WHO vrijdag publiceerde zijn vorige week wereldwijd 40.000 doden als gevolg van covid-19 gemeld, waarvan de helft uit China. De cijfers van de Chinese gezondheidsautoriteiten betreffen alleen mensen die in ziekenhuizen zijn overleden. Mensen die bijvoorbeeld thuis of in een verzorgingstehuis zijn overleden, zijn niet meegeteld.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.

Afbeelding

Nieuwe inleidende zitting in zaak moord Peter R. de Vries

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag opnieuw een voorbereidende zitting in de zaak van de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Inmiddels zijn er zeven mannen die verdacht worden van betrokkenheid, onder wie de vermeende uitvoerders en opdrachtgever.