Activist Winnips overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan

Nieuws
Klimaatactivist Lucas Winnips overweegt toch om zaterdag naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion te gaan, zo meldt hij vrijdagavond aan tafel bij talkshow Op1. Hij probeerde eerder op de dag tevergeefs een zogeheten gedragsaanwijzing, die beschrijft dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, van tafel te krijgen.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 23:28
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Ik heb opgeroepen om naar die demonstratie te gaan’, legt hij uit als hem gevraagd wordt of hij alsnog op de A12 zal worden gezien. ‘Ik voel me in zekere zin verplicht er ook te zijn. Maar ik wil er ook goed over nadenken.’ Even later zei Winnips dat het alsnog komen een optie is ‘die ik serieus ga overwegen’.

De voorzieningenrechter kon vrijdag in een aangespannen kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie de man de toegang heeft ontzegd tot de Utrechtsebaan. ‘Demonstreren is een grondrecht, een groot goed in onze democratische samenleving’, stelde de rechter. ‘Maar dat recht is ook niet onbegrensd. Als dat noodzakelijk is, mag dat worden beperkt.’

Naast Winnips hebben nog zes andere klimaatactivisten, die donderdag enige tijd vastzaten, te horen gekregen dat ze zich niet op de Utrechtsebaan mogen begeven. Extinction Rebellion heeft deze locatie uitgekozen omdat het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer ligt.

Na de aanhoudingen lieten meerdere maatschappelijke organisaties weten de acties van het OM onterecht te vinden en ‘een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren’. De directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties doen daarom mee aan een steunactie voor het protest. Het gaat onder meer om Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.