Activist Winnips overweegt toch naar demonstratie A12 te gaan

Nieuws
Klimaatactivist Lucas Winnips overweegt toch om zaterdag naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion te gaan, zo meldt hij vrijdagavond aan tafel bij talkshow Op1. Hij probeerde eerder op de dag tevergeefs een zogeheten gedragsaanwijzing, die beschrijft dat hij de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, van tafel te krijgen.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 23:28
Afbeelding
beeld anp
anp

‘Ik heb opgeroepen om naar die demonstratie te gaan’, legt hij uit als hem gevraagd wordt of hij alsnog op de A12 zal worden gezien. ‘Ik voel me in zekere zin verplicht er ook te zijn. Maar ik wil er ook goed over nadenken.’ Even later zei Winnips dat het alsnog komen een optie is ‘die ik serieus ga overwegen’.

De voorzieningenrechter kon vrijdag in een aangespannen kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie de man de toegang heeft ontzegd tot de Utrechtsebaan. ‘Demonstreren is een grondrecht, een groot goed in onze democratische samenleving’, stelde de rechter. ‘Maar dat recht is ook niet onbegrensd. Als dat noodzakelijk is, mag dat worden beperkt.’

Naast Winnips hebben nog zes andere klimaatactivisten, die donderdag enige tijd vastzaten, te horen gekregen dat ze zich niet op de Utrechtsebaan mogen begeven. Extinction Rebellion heeft deze locatie uitgekozen omdat het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer ligt.

Na de aanhoudingen lieten meerdere maatschappelijke organisaties weten de acties van het OM onterecht te vinden en ‘een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren’. De directeuren van ongeveer veertig maatschappelijke organisaties doen daarom mee aan een steunactie voor het protest. Het gaat onder meer om Greenpeace, FNV, Urgenda, het Aidsfonds, Cordaid, het COC, de Fietsersbond, het Humanistisch Verbond, Milieudefensie en Stichting Vluchteling.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Federal Reserve komt vermoedelijk met kleine renteverhoging

De Amerikaanse Federal Reserve zal naar verwachting later op woensdag de rente opnieuw verhogen in de strijd tegen de inflatie. Dat zou de negende renteverhoging op rij zijn.

Afbeelding

Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Afbeelding

Koopwoningen in februari goedkoper dan jaar eerder

Koopwoningen waren in februari voor het eerst in bijna tien jaar weer eens goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen gingen op jaarbasis 0,8 procent omlaag, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Afbeelding

Hoekstra na crisisoverleg door als CDA-leider

Wopke Hoekstra kan door als CDA-leider, maar moet wel zorgen dat de verbinding met het land buiten politiek Den Haag hersteld wordt. Dat is de uitkomst van het crisisoverleg tussen de partijtop en de CDA-bestuurders in de provincies.

Afbeelding

IMF en Oekraïne akkoord over ruim 15 miljard aan noodfinanciering

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een voorlopig akkoord bereikt met Oekraïne over noodkredieten van omgerekend 15,6 miljard dollar voor een periode van vier jaar. Het Oost-Europese land vecht een oorlog uit met Rusland, dat ruim een jaar geleden Oekraïne binnenviel.

Afbeelding

VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemme..