Goldman Sachs verlaagt beloning topman met 30 procent

Nieuws
Zakenbank Goldman Sachs heeft de beloning voor topman David Solomon met 30 procent verlaagd. Hij ontvangt nu ‘slechts’ 25 miljoen dollar (23 miljoen euro) voor zijn prestaties in 2022. Het afgelopen jaar daalde de winst van het financiële concern en staakte Goldman Sachs zijn poging om een bank voor particulieren op te zetten.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 22:52
Afbeelding
beeld anp
anp

Goldman Sachs stak miljarden dollars in de beoogde consumentenbank, maar die leed de afgelopen drie jaar een verlies voor belastingen van 3,8 miljard dollar. Solomon gaf toe dat de zakenbank fouten had gemaakt door te snel uit te breiden op die voor Goldman Sachs nieuwe markt.

De nettowinst van Goldman Sachs daalde vorig jaar met bijna de helft in vergelijking met 2021. Met een ontslagronde die ongeveer 3200 medewerkers raakt hoopt de bank de kosten te verlagen.

Bonussen

Het beloningspakket voor Solomon bestaat uit een basissalaris van 2 miljoen dollar. Daarnaast krijgt hij 23 miljoen dollar aan variabele beloningen, waaronder 16,1 miljoen dollar aan bonussen in de vorm van aandelen.

In 2021 was de 61-jarige Solomon een van de best betaalde bestuurders in het Amerikaanse bankwezen. Hij kreeg toen 35 miljoen euro aan salaris en bonussen, wat evenveel was als topman James Gorman van de bank Morgan Stanley’s.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.