Rutte en Schippers halen uit naar combinatie PvdA-GroenLinks

Nieuws
De VVD-top haalt in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten uit naar de combinatie van PvdA en GroenLinks die straks in de Eerste Kamer één fractie gaat vormen. Een mogelijke winst van het linkse blok "zou slecht nieuws zijn voor de hardwerkende Nederlander" omdat dat de belastingen zou willen verhogen, zegt Mark Rutte in de Telegraaf.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 22:34
Afbeelding
beeld anp
anp

Een peiling van I&O Research van vorige week gaf aan dat PvdA/GL de grootste in de senaat kan worden. De partijen gaan volgens de peiling samen nek aan nek met de VVD. De nieuwe Provinciale Staten kiezen in mei de Eerste Kamer. De VVD is daar nu nog de grootste nadat Forum voor Democratie uit elkaar was gevallen.

"Als ze de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen", zegt Rutte, wiens vierde kabinet in de senaat geen meerderheid heeft, over de linkse combinatie. "Als de coalitie er een meerderheid krijgt, of daar in de buurt komt, kun je veel rustiger beleid voeren. We hebben geprobeerd die linkse wolk eronder te krijgen, maar het komt weer terug."

Pensioenwet

Op dit moment steunt het kabinet al veel op PvdA en GroenLinks om voorstellen zoals de hervorming van de pensioenwet door de Eerste Kamer te krijgen. Rutte vreest dat een grote fractie van PvdA/GL te veel eisen gaat stellen. Volgens hem is het ook al lastig zaken doen met partijen rechts van de VVD.

Rutte wordt door de krant samen met Edith Schippers geïnterviewd. Zij is de lijsttrekker van de VVD voor de Eerste Kamer. Haar terugkeer in de politiek maakte speculaties los over haar mogelijke opvolging van Rutte als leider van de VVD. Ze willen daar niks over zeggen. Rutte moet nog beslissen wat hij wil gaan doen en Schippers zegt dat de partij erover gaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Consumentenbond: grootschalige prijsmisleiding vakantieaanbieders

Reisaanbieders misleiden consumenten op grote schaal met lokkertjes, concludeert de Consumentenbond na onderzoek. Zo'n 83 procent van de reizen die de organisatie bekeek, was niet voor de aanbiedingsprijs te boeken.

Afbeelding

Musk: Twitter beperkt zichtbaarheid niet-abonnees

Twitter gaat de zichtbaarheid van niet betalende abonnees beperken. Zij kunnen vanaf midden volgende maand niet meer worden aangeraden als interessant in Twitters 'For You'-lijst, maakte eigenaar Elon Musk bekend in een reeks tweets.

Afbeelding

Banken stijgen op Aziatische beurzen na overname SVB

De Aziatische aandelenbeurzen lieten dinsdag overwegend winsten zien. Vooral de banken in de regio veerden op na de koerswinsten van de Europese en Amerikaanse banksectoren.

Afbeelding

Adviseurs kabinet: kijk voor ruimtelijke investeringen naar 2100

Voor een nieuwe Nota Ruimte moet minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) niet naar het jaar 2050 kijken, maar naar 2100. Zeespiegelstijging, klimaatverandering en demografische ontwikkeling vereisen juist na 2050 een "fundamenteel andere benadering", schrijft het College..

Afbeelding

Amnesty: Westen heeft dubbele standaard voor mensenrechten

Westerse landen houden er twee standaarden op na als het gaat om de schending van mensenrechten in de wereld, vindt Amnesty International. 'De krachtige westerse reactie op de Russische invasie in Oekraïne staat in schril contrast met het gebrek aan actie als het gaat om schend..

Afbeelding

Amerikaanse steden klagen Hyundai en Kia aan om autodiefstallen

Verschillende Amerikaanse steden stappen naar de rechter wegens een groot aantal diefstallen van auto's van de merken Kia en Hyundai. St. Louis, in Missouri, liet maandag weten de twee merken aan te klagen in navolging van Amerikaanse steden als Cleveland, San Diego, Milwaukee,..