Rutte en Schippers halen uit naar combinatie PvdA-GroenLinks

Nieuws
De VVD-top haalt in aanloop naar de verkiezingen van de Provinciale Staten uit naar de combinatie van PvdA en GroenLinks die straks in de Eerste Kamer één fractie gaat vormen. Een mogelijke winst van het linkse blok "zou slecht nieuws zijn voor de hardwerkende Nederlander" omdat dat de belastingen zou willen verhogen, zegt Mark Rutte in de Telegraaf.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 22:34
Afbeelding
beeld anp
anp

Een peiling van I&O Research van vorige week gaf aan dat PvdA/GL de grootste in de senaat kan worden. De partijen gaan volgens de peiling samen nek aan nek met de VVD. De nieuwe Provinciale Staten kiezen in mei de Eerste Kamer. De VVD is daar nu nog de grootste nadat Forum voor Democratie uit elkaar was gevallen.

"Als ze de grootste partijen worden, ontwikkelen ze enorm veel zelfvertrouwen en ik vind dat de VVD die beweging nu al moet stoppen", zegt Rutte, wiens vierde kabinet in de senaat geen meerderheid heeft, over de linkse combinatie. "Als de coalitie er een meerderheid krijgt, of daar in de buurt komt, kun je veel rustiger beleid voeren. We hebben geprobeerd die linkse wolk eronder te krijgen, maar het komt weer terug."

Pensioenwet

Op dit moment steunt het kabinet al veel op PvdA en GroenLinks om voorstellen zoals de hervorming van de pensioenwet door de Eerste Kamer te krijgen. Rutte vreest dat een grote fractie van PvdA/GL te veel eisen gaat stellen. Volgens hem is het ook al lastig zaken doen met partijen rechts van de VVD.

Rutte wordt door de krant samen met Edith Schippers geïnterviewd. Zij is de lijsttrekker van de VVD voor de Eerste Kamer. Haar terugkeer in de politiek maakte speculaties los over haar mogelijke opvolging van Rutte als leider van de VVD. Ze willen daar niks over zeggen. Rutte moet nog beslissen wat hij wil gaan doen en Schippers zegt dat de partij erover gaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag.

Afbeelding

Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen.

Afbeelding

Overwinning Jack Daniel's bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel's, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden.

Afbeelding

EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.