Noorwegen vindt ‘substantiële’ hoeveelheid metalen in zeebodem

Nieuws
Onderzoekers in Noorwegen hebben een ‘substantiële’ hoeveelheid metalen en mineralen in zee gevonden. Het gaat om grondstoffen als koper, kobalt maar ook zeldzame aardmetalen die in de bodem van het Noorse continentaal plat liggen. Die laatste metalen zijn belangrijk voor de productie van windmolens en elektrische auto’s en komen nu nog vooral uit China.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 21:43
Afbeelding
beeld anp
anp

Een aantal van de gevonden metalen staan ook op de lijst van strategisch belangrijke metalen die de Europese Commissie bijhoudt, meldde het Noorse staatsagentschap dat de winning van gas en olie reguleert. Het gaat daarbij om magnesium, niobium, kobalt en zeldzame mineralen. In die laatste categorie vallen onder andere materialen die belangrijk zijn voor windturbines en motoren van elektrische auto’s, voegde de organisatie daar aan toe. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar handelt daar wel veel mee.

Noorwegen weet nog niet of het de winning van deze materialen in zee wil toestaan. Milieuorganisaties zijn erg bezorgd over de gevolgen voor het zeeleven als bedrijven diep in de de oceaan naar ertsen zullen graven, onder meer omdat daar mogelijk nog onontdekte dieren- of plantensoorten voorkomen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de winning van de delfstoffen mogelijk is zonder grote schade aan de natuur of het milieu te veroorzaken, verklaarde de Noorse toezichthouder voor olie- en gas.

Eerder deze maand meldde Zweden de grootste hoeveelheid zeldzame aardmetalen van Europa te hebben gevonden. Die bodemschat kan volgens de Zweedse regering ‘cruciaal’ zijn voor de overgang naar een duurzame economie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.