Noorwegen vindt ‘substantiële’ hoeveelheid metalen in zeebodem

Nieuws
Onderzoekers in Noorwegen hebben een ‘substantiële’ hoeveelheid metalen en mineralen in zee gevonden. Het gaat om grondstoffen als koper, kobalt maar ook zeldzame aardmetalen die in de bodem van het Noorse continentaal plat liggen. Die laatste metalen zijn belangrijk voor de productie van windmolens en elektrische auto’s en komen nu nog vooral uit China.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 21:43
Afbeelding
beeld anp
anp

Een aantal van de gevonden metalen staan ook op de lijst van strategisch belangrijke metalen die de Europese Commissie bijhoudt, meldde het Noorse staatsagentschap dat de winning van gas en olie reguleert. Het gaat daarbij om magnesium, niobium, kobalt en zeldzame mineralen. In die laatste categorie vallen onder andere materialen die belangrijk zijn voor windturbines en motoren van elektrische auto’s, voegde de organisatie daar aan toe. Noorwegen is geen lid van de Europese Unie, maar handelt daar wel veel mee.

Noorwegen weet nog niet of het de winning van deze materialen in zee wil toestaan. Milieuorganisaties zijn erg bezorgd over de gevolgen voor het zeeleven als bedrijven diep in de de oceaan naar ertsen zullen graven, onder meer omdat daar mogelijk nog onontdekte dieren- of plantensoorten voorkomen. Verder onderzoek moet uitwijzen of de winning van de delfstoffen mogelijk is zonder grote schade aan de natuur of het milieu te veroorzaken, verklaarde de Noorse toezichthouder voor olie- en gas.

Eerder deze maand meldde Zweden de grootste hoeveelheid zeldzame aardmetalen van Europa te hebben gevonden. Die bodemschat kan volgens de Zweedse regering ‘cruciaal’ zijn voor de overgang naar een duurzame economie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten t..

Afbeelding

Leidse biotechnoloog krijgt in VS goedkeuring voor tweede medicijn

De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap.

Afbeelding

KRO-NCRV en RTL voor de rechter om eerste docu over Kees Momma

Omroep KRO-NCRV heeft een kort geding aangespannen tegen RTL over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De omroepbedrijven bevestigen vrijdag na berichtgeving van het AD dat zij elkaar dinsdag in de rechtszaal treffen.

Afbeelding

ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden.

Afbeelding

1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest.

Afbeelding

Na toiletbezoek ontsnapte tbs'er is terug in Groningse kliniek

Een tbs'er die op 10 januari ontsnapte uit de Groningse Dr. S. van Mesdag-kliniek na een toiletbezoek is weer terecht. Dat bevestigt een woordvoerster van de justitiële inrichting na berichtgeving door RTV Noord.