Oekraïne kwaad over opmerkingen Hongaarse premier Orban

Nieuws
De Hongaarse ambassadeur in Kiev moet zich melden bij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. Oekraïne is boos over ‘onacceptabele’ opmerkingen van de Hongaarse premier Viktor Orban. Hij zei onder meer dat Oekraïne een niemandsland is geworden en vergeleek het met Afghanistan.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 20:17
Afbeelding
beeld anp
anp

Orban deed vrijdag meer uitspraken die Oekraïne tegen het zere been schoppen. Hij suggereerde dat de rest van Europa deelneemt aan de oorlog tegen Rusland door wapens te leveren aan Oekraïne en het land financieel te helpen. Orban constateert dat het begon met het sturen van helmen, maar dat er nu moderne tanks vanuit Europa komen en dat ‘ze zelfs over vliegtuigen’ praten. ‘Je kunt zeggen wat je wilt, maar dan ben je deel van de oorlog.’ Hongarije daarentegen ‘heeft vermeden dat het de oorlog ingetrokken wordt’. Boedapest stuurt niet direct wapens maar steunt Kiev wel financieel.

Ten slotte zei Orban vrijdag ook dat hij een nieuw Europees sanctiepakket tegen Rusland zou vetoën als die betrekking hebben op kernenergie. Oekraïne heeft er bij de Europese Unie op aangedrongen om ook Rosatom te straffen, het staatsbedrijf dat de Russische kernenergie beheert. Hongarije ziet dat niet zitten, omdat het met Rosatom samenwerkt bij de eigen kerncentrales. Orban is vaak kritisch over de Europese sancties en trekt de effectiviteit daarvan in twijfel.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.