Bloomberg: NL en VS akkoord over exportbeperking chipmachines

Nieuws
Nederland, de Verenigde Staten en Japan hebben een akkoord bereikt over beperkingen van de export van chiptechnologie naar China. De landen hebben in Washington afgesproken de verkoop van bepaalde machines voor de productie van halfgeleiders aan het Aziatische land aan banden te leggen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 20:16 aangepast 21:46
Afbeelding
beeld anp
anp

De Amerikaanse regering wil de verkoop van hoogwaardige chiptechnologie aan China al langer beperken, om te voorkomen dat het land met de allernieuwste chips steeds geavanceerdere wapens kan maken. Daarbij kijkt de regering van president Joe Biden nadrukkelijk naar Nederland, omdat in Veldhoven chipmachinemaker ASML is gevestigd. Dat bedrijf loopt wereldwijd voorop met de ontwikkeling van machines voor het maken van chips. Ook Japan heeft met Nikon een belangrijk bedrijf in de productieketen voor chips in huis.

De implementatie van de afspraken kan maanden in beslag nemen. De landen hebben die tijd nodig om de regeling wettelijk vast te leggen, zeggen de ingewijden tegen Bloomberg.

EUV-machines

Onder druk van de VS blokkeert Nederland al jaren de verkoop aan China van de modernste machines van ASML, de zogeheten EUV-machines. Maar de VS willen ook dat apparaten van de 'oudere generatie', de DUV-machines, niet meer naar Chinese bedrijven gaan. Daar staan er al heel veel van in China.

Nederland zou nu hebben toegezegd de verkoop te blokkeren van enkele van de nieuwste versies van DUV-machines die gebruik maken van zogeheten immersielithografie. Daarbij breekt een laag vloeistof ultraviolette lichtstralen om lijntjes op een chip nog dichter bij elkaar te etsen, wat de chips krachtiger maakt.

Westers technologisch leiderschap

Een woordvoerder van het Witte Huis wilde niet direct ingaan op vragen van Bloomberg. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet reageren op de berichtgeving

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) verklaarde eerder wel dat de inzet bij de gesprekken het behoud van westers technologisch leiderschap is. Ook zouden de onderhandelende landen willen voorkomen dat ze voor chips te afhankelijk worden van China. Verder willen de VS en Nederland verhinderen dat geavanceerde chips in wapens van landen als China terechtkomen. Maar Nederland zou niet zomaar alle eisen van de Amerikanen inwilligen, benadrukte ze.

De details

Het kabinet is niet erg happig op het prijsgeven van de details van de overeenkomst met de Amerikanen en Japanners, liet premier Mark Rutte na de ministerraad weten. "Het is maar zeer de vraag als daar wat uitkomt, of dat dan heel zichtbaar wordt", zei hij op zijn wekelijkse persconferentie.

ASML onthoudt zich voorlopig van commentaar. Eerder deze week waarschuwde topman Peter Wennink dat te forse exportbeperkingen chips duurder en schaarser kunnen maken. Over het wegvallen van de Chinese markt voor ASML was hij minder bezorgd, omdat de vraag naar ASML-machines elders in de wereld dat zou kunnen opvangen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.