Straf Franse ex-directeur IKEA over spionageschandaal verlaagd

Nieuws
Een Franse rechtbank heeft de straf verlaagd voor een voormalige directeur van woonwinkelketen IKEA in Frankrijk voor zijn rol in een spionageschandaal. In dat schandaal werden werknemers en sollicitanten bespioneerd door privédetectives en politiemensen om vertrouwelijke informatie te verzamelen die werd doorgespeeld aan IKEA.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 18:06
Afbeelding
beeld anp
anp

Ex-directeur Jean-Louis Baillot van IKEA werd in 2021 hieraan schuldig bevonden en kreeg toen een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een boete van 50.000 euro. Maar die straf wordt nu in een hoger beroep verlaagd tot vier maanden voorwaardelijk en een boete van 20.000 euro. De rechter oordeelde dat hij toch niet schuldig was aan het illegaal verkrijgen van informatie. Wel is hij schuldig aan samenzwering, aldus de rechtbank. Baillot heeft zelf altijd onschuld gepleit.

IKEA zelf kreeg een boete van 1 miljoen euro. Het bedrijf is niet in beroep gegaan. Naast IKEA en Baillot werden ook andere betrokken in het schandaal veroordeeld.

De kwestie kwam in 2012 aan het licht. Uit processtukken bleek dat er jaarlijks 600.000 euro werd uitgegeven door IKEA Frankrijk aan privédetectives. Die moesten bijvoorbeeld uitzoeken hoe medewerkers zich dure nieuwe auto’s konden veroorloven, of hoe een medewerker die als voorbeeldig te boek stond, kon veranderen in een ‘dwarsligger’. Ook zouden agenten vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan het bedrijf. Soms werden ook nepwerknemers ingezet om rapporten over het personeel op te stellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

Afbeelding

Bioscoopketen AMC hard omhoog op Wall Street na overnamegeruchten

Bioscoopketen AMC is op de beurs in New York 13 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een artikel van nieuwssite Intersect waarin staat dat webwinkelconcern Amazon het bedrijf overweegt te kopen.

Afbeelding

CDA: geef kolencentrales nieuw leven in energietransitie

Het kabinet moet de vier kolencentrales ook na 2030, wanneer het stoken van kolen voor stroom wordt verboden, gebruiken voor het opwekken van energie, vindt het CDA. De locaties 'mogen niet verloren gaan', zegt Kamerlid Henri Bontenbal.

Afbeelding

Senatoren uiten harde kritiek op toezichthouders banken in VS

Amerikaanse financieel toezichthouders hebben van zowel Democraten als Republikeinen harde kritiek gekregen op hun optreden rond het omvallen van enkele regionale banken.

Afbeelding

Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een 'emotionele stoornis', maakte politiechef John Drake dinsdag bekend.

Afbeelding

Thialf blijft overeind voor topsport door extra geld kabinet

IJsstadion Thialf in Heerenveen krijgt van het kabinet extra geld om te investeren in een duurzame oplossing om de fors gestegen energiekosten te verlagen. Het gaat om 2,44 miljoen euro bovenop de al eerder toegezegde 1 miljoen euro.