Cijfers verlichtingsbedrijf Signify goed ontvangen op Damrak

Nieuws
Beleggers hebben vrijdag positief gereageerd op de jaar- en kwartaalcijfers van verlichtingsbedrijf Signify. Het bedrijf uit Eindhoven meldde een hogere winst te hebben behaald in 2022 dan het voorgaande jaar en voorspelde betere marges. De voormalige verlichtingstak van Philips eindigde dankzij die handelsupdate bovenaan in de AEX met een winst van 5,5 procent.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 18:03
Afbeelding
beeld anp
anp

De algehele stemming op de Amsterdamse beurs was positief. Nadat beleggers eerst nog terughoudend waren, steeg de belangrijkste graadmeter op het Damrak na meevallende cijfers over de inflatie in de Verenigde Staten. Dat voedt de hoop dat de rentes daar minder hard omhoog gaan. De AEX-index sloot 0,5 procent hoger op 750,67 punten. De MidKap won 0,6 procent tot 1014,55 punten.

Ook elders in Europa wonnen de beurzen terrein. In Parijs en Frankfurt stonden winsten tot 0,1 procent op de koersenborden. Londen ging een fractie achteruit.

Chipmachinemaker

Chipmachinemaker ASML won 0,2 procent, ondanks tegenvallende resultaten bij zijn grote klant Intel. Op de achtergrond lopen gesprekken tussen Nederland en de Verenigde Staten over mogelijke verdere exportbeperkingen voor hoogwaardige chiptechnologie aan China.

In de MidKap won WDP 2,7 procent. De investeerder in logistiek vastgoed presteerde afgelopen jaar in lijn met de eigen verwachtingen. Voetbalclub Ajax klom 4,2 procent na het ontslag van trainer Alfred Schreuder.

Hennes & Mauritz

Hennes & Mauritz (H&M) zakte dik 4 procent in Stockholm. De Zweedse kledingketen dook in het afgelopen kwartaal in de rode cijfers. In november waarschuwde het bedrijf al een grote reorganisatielast te nemen in het vierde kwartaal als onderdeel van het plan om 1500 banen te schrappen.

Het Franse drankenconcern Rémy Cointreau zakte ruim 3,8 procent in Parijs na tegenvallende cijfers. In Londen steeg Sainsbury 5,5 procent. Het Britse groothandelsbedrijf Bestway liet weten een belang te hebben opgebouwd in de supermarktketen.

Euro en dollar

De euro was 1,0859 dollar waard, tegen 1,0863 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 80,12 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper op 86,77 dollar per vat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm.

Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.

Afbeelding

Rechter bekijkt trage besluiten over compensatie toeslagenaffaire

De rechtbank Midden-Nederland behandelt vrijdag vier zaken van mensen die wachten op een besluit over compensatie voor de kindertoeslagaffaire. Wie te lang moet wachten op zo'n besluit kan naar de rechter stappen en volgens de rechtbank komen 'steeds meer' van zulke zaken binnen.