Expert: klimaatactivist lijkt harder te worden aangepakt dan boer

Nieuws
Dat enkele aanhangers van Extinction Rebellion zijn opgepakt in de aanloop naar een mogelijke demonstratie zaterdag is ‘een vrij fors middel, daar zet ik vraagtekens bij. Bovendien lijkt de aanpak van klimaatactivisten steviger te zijn dan de aanpak van boerenprotesten.’ Dat is de indruk van Berend Roorda, die zich als docent bij de Rijksuniversiteit Groningen heeft gespecialiseerd in demonstratierecht.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 14:52
Afbeelding
beeld anp
anp

Roorda verwijst onder meer naar de zaak van een klimaatactivist die zich vorig jaar in het Mauritshuis had vastgelijmd aan de glasplaat voor het schilderij Meisje met de parel. Een medestander filmde dat, en een ander gooide namaaksoep over de ‘plaktivist’. Ze kregen allemaal twee maanden celstraf, waarvan één voorwaardelijk. ‘Deze mensen demonstreerden op indringende wijze, maar vreedzaam. De boeren die bij het huis van stikstofminister Van der Wal door een politieblokkade waren gebroken, kregen alleen voorwaardelijke celstraffen. Als je dat tegen elkaar afzet, bekruipt mij het gevoel dat klimaatactivisten steviger worden aangepakt.’

Het zou kunnen dat het Openbaar Ministerie en politie bij boerenprotesten terughoudender zijn vanwege de mogelijke gevolgen. Roorda: ‘Ik hoor vanuit politie en OM dat de kans op escalatie bij boeren groter is dan bij klimaatactivisten. Dat kan bij boerenprotesten reden zijn om te zeggen: we hebben de juridische mogelijkheden wel, maar we gebruiken die niet. Klimaatactivisten reageren niet gewelddadig op aanhoudingen, dan is de kans op escalatie veel minder groot.’

Aandacht genereren

Dat het OM er nu voor heeft gekozen om Extinction Rebellion aan te pakken, zou die organisatie weleens goed kunnen uitkomen. ‘Ze willen aandacht genereren. Ze maken de bewuste keuze om zich niet aan regels te houden omdat ze vinden dat dit moreel te rechtvaardigen is vanwege het doel. De aanpak van het OM leidt tot aandacht. Je zou kunnen zeggen dat het OM ze nu een beetje in de kaart speelt.’

Roorda zegt dat iedereen het recht heeft om te demonstreren. Burgemeesters mogen dat recht beperken in het belang van de gezondheid of het verkeer, of om wanordelijkheden te voorkomen. Bovendien moeten demonstranten zich aan de wet houden. ‘Het is niet toegestaan om onder het mom van een demonstratie strafbare feiten te begaan. Het blokkeren van een snelweg is een strafbaar feit, als je iemand daartoe oproept kan dat ook strafbaar zijn. Maar daarin zien we soms verschillende smaken, rechters oordelen soms dat iets niet strafbaar is in de context van een demonstratie.’

Juridisch houdbaar

Zeven opgepakte klimaatactivisten hebben een gebiedsverbod gekregen. Ze mogen de komende tijd niet op de Utrechtsebaan in Den Haag komen. Een van hen vocht dat vrijdag aan met een kort geding bij de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde dat er meer tijd nodig is om het verbod te onderzoeken, en dat het tot die tijd blijft gelden. Roorda: ‘Als er meer onderzoek nodig is, zou ik niet zeggen dat ze bij voorbaat kansloos zijn. In dat geval had de rechter meteen gezegd: sorry meneer, dit is juridisch houdbaar.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden.

Afbeelding

Biden in toespraak:

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.

Afbeelding

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Afbeelding

Brand op vrachtschip in Dordrecht

Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

Afbeelding

Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de groot..

Afbeelding

Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster.