PvdD wil debat over preventief arresteren klimaatactivisten

Nieuws
De Partij voor de Dieren (PvdD) wil een debat met justitieminister Dilan Yeşilgöz over het preventief oppakken van zes klimaatactivisten. Daarnaast heeft waarnemend fractievoorzitter Christine Teunissen mondelinge vragen aangemeld voor het wekelijkse vragenuurtje van de Tweede Kamer. De partij heeft geen goed woord over voor de actie van het Openbaar Ministerie (OM) van donderdag.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 14:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Het demonstratierecht in Nederland staat onder druk, zegt Teunissen. "Het preventief oppakken van mensen is een intimiderende en afschrikwekkende maatregel. Klimaatactivisten worden van hun bed gelicht, terwijl voor demonstranten met tractoren de rode loper op het ministerie van landbouw wordt uitgerold: dat is ongelijke behandeling."

Teunissen vindt dat demonstranten "zich terecht zorgen maken" en zaterdag "een vreedzame actie voor ogen hebben". "De klimaatcrisis is gierend uit de pan gelopen." Volgens het Kamerlid zijn de miljarden euro's per jaar die aan fossiele subsidies worden verstrekt "olie op het vuur".

Extinction Rebellion

De zes activisten, die zijn aangesloten bij de actiegroep Extinction Rebellion (XR), zijn donderdagochtend thuis opgepakt op verdenking van opruiing. Zij riepen op om zaterdag te gaan demonstreren op de A12 bij Den Haag. Het Openbaar Ministerie (OM) noemt de blokkade "gevaarlijk en ontwrichtend". De activisten zijn inmiddels vrijgelaten. Een van hen - Lucas Winnips - mag zaterdag niet naar de demonstratie op de A12.

GroenLinks-Kamerleden Corinne Ellemeet en Suzanne Kröger willen voor het begin van de demonstratie zaterdag antwoorden op hun Kamervragen over het preventief arresteren van de klimaatactivisten, die zij donderdag stelden. De woordvoerders van de betrokken ministers Dilan Yeşilgöz (Justitie) en Hanke Bruins Slot (Binnenlandse Zaken) kunnen tot nu toe niet aangeven of die antwoorden er tijdig komen.

Demonstratievrijheid

De Kamerleden willen onder andere van beide ministers weten welke concrete dreiging "deze ingrijpende aanpak" rechtvaardigt. Het preventief aanhouden van de zes mensen staat volgens hen "op zijn minst" op gespannen voet met de demonstratievrijheid zoals die in de grondwet is verankerd, en mogelijk zelfs in strijd daarmee.

Ook zij noemen de actie van het OM "intimiderend" en een "poging om demonstranten te ontmoedigen om uiting te geven aan hun zorgen".

Geen vrijbrief

VVD-Kamerlid Ingrid Michon is juist vol lof over de de actie van het OM. "Demonstreren mag. Een weg blokkeren mag niet, ook niet daartoe oproepen. En dan huilen dat je demonstratierecht wordt beperkt", zei ze eerder op Twitter. "Een demonstratie is geen vrijbrief voor het plegen van strafbare feiten."

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie.

Afbeelding

Actiedag voor een nationaal heksenmonument

Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa p..

Afbeelding

Duizenden Canadezen in Quebec geëvacueerd vanwege bosbranden

Tienduizend mensen in de Canadese provincie Quebec hebben vrijdag te horen gekregen dat ze hun woningen moeten verlaten als gevolg van oprukkende bosbranden.

Afbeelding

Biden in toespraak:

De Amerikaanse president Joe Biden heeft vrijdagavond aangekondigd dat hij zaterdag zijn handtekening zal zetten onder het wetsvoorstel dat het schuldenplafond in de Verenigde Staten verhoogt. Hij zei dat om 19.

Afbeelding

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

Afbeelding

Brand op vrachtschip in Dordrecht

Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.