VN-vluchtelingenchef: Rusland schendt rechten van kinderen

Nieuws
Rusland schendt de ‘fundamentele principes van kinderbescherming’ in oorlogstijd door Oekraïense kinderen Russische paspoorten te geven en ze voor adoptie af te staan, zegt VN-vluchtelingenchef Filippo Grandi. ‘Dit is iets wat in Rusland plaatsvindt en niet mag gebeuren.’
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 13:08
Afbeelding
beeld anp
anp

Om hoeveel kinderen het gaat, is niet bekend. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) kan geen schatting maken wegens beperkte informatie uit Rusland, ondanks herhaalde pogingen om inzage te krijgen.

Grandi deed zijn uitspraken na een zesdaagse reis door Oekraïne. Hij zei dat president Volodimir Zelenski, met wie hij woensdag een ontmoeting had, zijn organisatie had gevraagd om ‘meer te doen’ voor kinderen in bezette gebieden waar de Russische praktijken zouden plaatsvinden. Rusland ontkent dat het kinderen zou ontvoeren.

Kiev beschuldigt Moskou ervan Oekraïense burgers naar Rusland te deporteren. Volgens Amerikaanse cijfers gaat het om mogelijk tot wel 1,6 miljoen personen, inclusief 260.000 kinderen. Zelenski roept op mogelijkheden in het leven te roepen om zowel volwassenen als kinderen te beschermen tegen deportatie en de verantwoordelijken daarvoor te straffen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.