Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

Nieuws
Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt. De bewindsman denkt echter dat lange onderhandelingen tussen zijn ministerie en farmabedrijven soms nodig zijn om medicijnen betaalbaar te houden. Hij roept de medicijnfabrikanten op om vroeger in de onderhandelingen een redelijke prijs te vragen.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 12:55
Afbeelding
beeld anp
anp

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) heeft berekend dat het vorig jaar gemiddeld 597 dagen duurde voordat een akkoord was bereikt over de prijs van een duur medicijn. In de jaren van 2015 tot en met 2021 duurde het nog gemiddeld 420 dagen, meldt de vereniging in het Financieele Dagblad. Kuipers nuanceert dat het gemiddelde van vorig jaar vooral zo hoog is vanwege een uitschieter: een middel voor een bepaalde vorm van botkanker waar heel lang over onderhandeld is.

Sinds halverwege het vorige decennium heeft de minister van Volksgezondheid de taak om een goede prijs te onderhandelen met de fabrikant als er een duur medicijn op de markt komt. "Dat is iets wat we doen in het belang van Nederlandse burgers, premiebetalers", zegt Kuipers. Deze medicijnen kosten tienduizenden, honderdduizenden of soms zelfs meer dan een miljoen euro per patiënt.

De zorgminister vindt dat er een "belangrijke opdracht" ligt bij medicijnfabrikanten om met een acceptabele prijs te komen. "Dan zijn wij er ook heel snel uit", zegt Kuipers. "Voor iedere individuele patiënt wil je dat een middel zo snel mogelijk op de markt komt."

De hoge prijzen en lange onderhandelingen zijn volgens de bewindsman de keerzijde van de "prachtige ontwikkeling" in de afgelopen twintig jaar dat er "gestaag veel nieuwe medicamenten" op de markt zijn gekomen. "Voor mensen waar in het verleden of helemaal geen behandeling voor was of alleen maar ingrijpende behandelingen zoals complexe operaties", aldus Kuipers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Toshiba stijgt op lagere Japanse beurs na steun overnamebod

Toshiba behoorde vrijdag tot de sterkste stijgers op de aandelenbeurs in Tokio. Het Japanse industrieel en technologisch concern zal het overnamebod van een Japans consortium onder leiding van investeerder Japan Industrial Partners (JIP) steunen.

Afbeelding

Schermtijd jonge kinderen toegenomen tot honderd minuten per dag

De schermtijd van jonge kinderen tot en met zes jaar is met zeven minuten toegenomen ten opzichte van 2022. Inmiddels besteden zij gemiddeld honderd minuten per dag aan digitale media, vooral op tablet, telefoon of televisiescherm.

Afbeelding

Economische groei van 0,6 procent in vierde kwartaal bevestigd

De Nederlandse economie groeide in het vierde kwartaal van vorig jaar op kwartaalbasis met 0,6 procent. Het Centraal Bureau voor de Statistiek kwam ook na een tweede berekening tot die conclusie, na een eerste raming in februari.

Afbeelding

Beyoncé en Adidas beëindigen samenwerking

De Amerikaanse zangeres, songwriter, actrice en modeontwerpster Beyoncé en het Duitse Adidas, de op één na grootste fabrikant van sportkleding en -schoenen ter wereld, hebben met wederzijdse instemming de samenwerking beëindigd.

Afbeelding

Eerste wet in Amerika remt gebruik TikTok door kinderen

De gouverneur van de Amerikaanse staat Utah Spence J. Cox heeft donderdag een wet ondertekend die het gebruik van TikTok en Instagram door jongeren en kinderen drastisch inperkt.

Afbeelding

11 miljoen kinderen in Jemen afhankelijk van humanitaire hulp

UNICEF heeft honderden miljoenen euro's nodig om de kinderen in Jemen ook dit jaar te kunnen helpen. Volgens de VN-kinderrechtenorganisatie zijn 11 miljoen kinderen afhankelijk van humanitaire hulp in het door oorlog verscheurde Jemen.