Kuipers: medicijnonderhandelingen duren lang vanwege hoge prijzen

Nieuws
Zorgminister Ernst Kuipers vindt het "vervelend" dat het in 2022 langer duurde dan eerdere jaren voordat er een akkoord was over de prijs van dure medicijnen. De geneesmiddelen kunnen daardoor later worden gebruikt. De bewindsman denkt echter dat lange onderhandelingen tussen zijn ministerie en farmabedrijven soms nodig zijn om medicijnen betaalbaar te houden. Hij roept de medicijnfabrikanten op om vroeger in de onderhandelingen een redelijke prijs te vragen.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 12:55
Afbeelding
beeld anp
anp

De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) heeft berekend dat het vorig jaar gemiddeld 597 dagen duurde voordat een akkoord was bereikt over de prijs van een duur medicijn. In de jaren van 2015 tot en met 2021 duurde het nog gemiddeld 420 dagen, meldt de vereniging in het Financieele Dagblad. Kuipers nuanceert dat het gemiddelde van vorig jaar vooral zo hoog is vanwege een uitschieter: een middel voor een bepaalde vorm van botkanker waar heel lang over onderhandeld is.

Sinds halverwege het vorige decennium heeft de minister van Volksgezondheid de taak om een goede prijs te onderhandelen met de fabrikant als er een duur medicijn op de markt komt. "Dat is iets wat we doen in het belang van Nederlandse burgers, premiebetalers", zegt Kuipers. Deze medicijnen kosten tienduizenden, honderdduizenden of soms zelfs meer dan een miljoen euro per patiënt.

De zorgminister vindt dat er een "belangrijke opdracht" ligt bij medicijnfabrikanten om met een acceptabele prijs te komen. "Dan zijn wij er ook heel snel uit", zegt Kuipers. "Voor iedere individuele patiënt wil je dat een middel zo snel mogelijk op de markt komt."

De hoge prijzen en lange onderhandelingen zijn volgens de bewindsman de keerzijde van de "prachtige ontwikkeling" in de afgelopen twintig jaar dat er "gestaag veel nieuwe medicamenten" op de markt zijn gekomen. "Voor mensen waar in het verleden of helemaal geen behandeling voor was of alleen maar ingrijpende behandelingen zoals complexe operaties", aldus Kuipers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.