Van der Burg herkent zich niet in 'ontwrichting' door asielcrisis

Nieuws
Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) herkent zich niet in beweringen dat Nederland afstevent op een "maatschappelijk ontwrichtende" asielcrisis die nog erger wordt dan vorig jaar. NRC schrijft daar vrijdag over naar aanleiding van interne stukken die de krant heeft ingezien van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de immigratiedienst IND, de politie en het ministerie van Justitie en Veiligheid van Van der Burg zelf.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 11:53
Afbeelding
beeld anp
anp

De staatssecretaris zei voor aanvang van de wekelijkse ministerraad dat hij deze woorden in zijn gesprekken met het COA en de IND ook niet heeft gehoord. "De stukken van de politie heb ik niet gezien. Maar de ernst is natuurlijk hoog, ik heb plekken nodig. We hebben een flink tekort", erkende hij. Vorig jaar was de instroom veel hoger dan het aantal opvangplekken, waardoor dagelijks mensen buiten sliepen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Daarop zijn vorig jaar duizenden tijdelijke plekken gerealiseerd in gemeenten, die bedoeld zijn voor de eerste opvang van nieuwe asielzoekers. Er zijn volgens Van der Burg nu 8000 plekken in de crisisnoodopvang en 14.000 in de noodopvang. "Het is fijn dat gemeenten bijspringen, maar het nadeel is dat er elke maand contracten voor deze tijdelijke locaties aflopen." Het COA is bezig die te verlengen of elders nieuwe contracten te sluiten. "Van alle kanten wordt hard gewerkt om plekken te realiseren."

Spreidingswet

De bewindsman benadrukt dat hij vooral uit is op structurele opvangplekken. "Dat geeft de minste onrust voor bewoners en voor personeel en het helpt beter bij de asielprocedures." Van der Burg wil voorkomen dat het erger wordt dan vorig jaar. "Toen was ik ook steeds bezig, maar dan met plekken voor die vanavond. Het gekke is, we zoeken veel meer plekken en tegelijkertijd is er de rust dat ik ze niet zoek voor vanavond, maar voor over een paar weken of maanden."

Als de spreidingswet er is, die nu voor advies bij de Raad van State ligt, gaat dat volgens hem wel helpen. Met deze wet kunnen gemeenten eventueel worden gedwongen opvangplekken te realiseren. Maar Van der Burg gaat er nog steeds van uit "dat gemeenten deze taak vrijwillig oppakken".

Nieuwe locaties

Van der Burg wil pas zeggen waar nieuwe locaties komen, als daarover besluiten zijn genomen. "U kunt de komende tijd een aantal positieve nieuwtjes verwachten, maar we zijn er nog lang niet. Ik hoop dat nog veel gemeentebesturen tot een ja gaan komen."

De afgelopen dagen sprak de staatssecretaris in Zweden met zijn Europese collega's. In februari komt er een extra EU-top over asiel en migratie.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Twee voetgangers ernstig gewond na aanrijding in Valkenburg

Twee voetgangers zijn met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, nadat zij rond 02.00 uur in de nacht van zaterdag op zondag werden aangereden door een voertuig op de Wilhelminalaan in Valkenburg, meldt de politie in de provincie Limburg.

Afbeelding

Leger Oekraïne: opnieuw luchtaanvallen in de buurt van Kyiv

In de nacht van zaterdag op zondag is opnieuw in heel Oekraïne het luchtalarm afgegaan. Luchtafweersystemen zijn in de vroege uren van zondag druk bezig met het afslaan van luchtaanvallen in de buurt van Kyiv, laat de militaire top in die hoofdstad weten via Telegram.

Afbeelding

Noord-Korea veroordeelt vergadering VN-Veiligheidsraad

Noord-Korea veroordeelt het feit dat de VN-Veiligheidsraad een vergadering heeft gehouden over de recente poging van het land om een militaire spionagesatelliet te lanceren.

Afbeelding

Bewoners naar nachtopvang na grote brand in Amsterdam

De bewoners van het appartementengebouw in Amsterdam waar zaterdagavond brand uitbrak kunnen niet naar huis. De brandweer liet rond 23.30 uur weten nog altijd bezig te zijn met het blussen van de brand, die rond 20.

Afbeelding

Rammstein spreekt zich uit na nieuwe beschuldigingen wangedrag

Rammstein heeft zich na nieuwe beschuldigingen van wangedrag richting frontman Till Lindemann en de band uitgesproken op Instagram. De Duitse metalband laat weten elke vorm van geweld te veroordelen.

Afbeelding

Snelweg dicht door rook uitslaande brand in Amsterdam

Bij een uitslaande brand in een appartementengebouw aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost komt veel rook vrij, meldt de brandweer. Door de rookontwikkeling is het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, uit voorzorg afgesloten.