Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

Nieuws
De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege de afkoelende economie. Intel kondigde daarbij aan de kosten met miljarden dollars te willen verlagen. Daarbij gaan ook banen verloren.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 07:17
Afbeelding
beeld anp
anp

De Japanse chiptester Advantest verloor 1,6 procent en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron daalde een fractie. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat Japan en Nederland waarschijnlijk gehoor zullen geven aan de oproep van de Verenigde Staten om de export van geavanceerde chipmachines naar China verder te beperken. Washington wil daarmee voorkomen dat China met de allernieuwste technologie steeds slimmere wapens kan maken.

Ondanks de koersverliezen in de chipsector boekte de Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, een kleine winst van 0,1 procent. Toyota won 0,3 procent. Koji Sato, de huidige president van automerk Lexus, neemt het roer over bij de Japanse autofabrikant van Akio Toyoda, de kleinzoon van de oprichter van Toyota. Toyoda, die sinds 2009 de baas was van de autobouwer, zal de rol van voorzitter op zich nemen.

Nissan

Nissan steeg ruim 1 procent. Volgens mediaberichten zullen de Japanse automaker en zijn Franse partner Renault op 6 februari de details van hun herziene samenwerking bekendmaken. Winkelconcern Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, won dik 1 procent en de grote Japanse techinvesteerder SoftBank daalde 0,2 procent. Robotmaker Fanuc, die na de slotbel met cijfers kwam, steeg 0,7 procent.

In Zuid-Korea en Australië trokken beleggers zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2022. De hoop dat de VS dit jaar een recessie weten te vermijden laaide daardoor op. De Kospi in Seoul steeg 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,2 procent in de plus na de sterke opmars een dag eerder. In Shanghai en Shenzhen waren de beurzen de hele week dicht vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen om pensioenplan

De Franse regering heeft de meest bedreigende motie van wantrouwen naar aanleiding van de omstreden pensioenhervormingen overleefd. In de Franse Tweede Kamer werden in totaal twee moties ingediend, maar slechts één werd als kansrijk beschouwd.

Afbeelding

Kwart miljoen voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden

De Peter R. de Vries Foundation looft een beloning van 250.000 euro uit voor de tip in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden. De destijds 22-jarige vrouw vertrok op 6 augustus 1994 vanuit haar ouderlijk huis in Putten (Gelderland) op haar racefiets voor een fietstocht m..

Afbeelding

EU-sancties voor Iraanse sluierpropagandisten

De Europese Unie heeft een aantal Iraanse sluierpropagandisten en een instantie die westerse invloeden bestrijdt sancties opgelegd. Ze zijn medeschuldig aan het onderdrukken van de protestbeweging in Iran, stelt de EU.

Afbeelding

Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd.

Afbeelding

Republikeinen willen New Yorkse aanklager horen over Trump

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden eisen dat openbaar aanklager Alvin Bragg in New York documenten overlegt waarop hij een van zijn zaken tegen ex-president Donald Trump baseert.

Afbeelding

Vietnamese douane vindt 7 ton ivoor in container 'met pindanoten'

Vietnamese douaniers hebben 7 ton olifantenivoor aangetroffen in een container uit Angola in Zuidwest-Afrika. Het gaat om de grootste vangst in het land in jaren.