Japanse chipbedrijven onder druk na tegenvallende cijfers Intel

Nieuws
De Japanse chipbedrijven stonden vrijdag onder druk op de aandelenbeurs in Tokio. Beleggers verwerkten de tegenvallende resultaten en vooruitzichten van de Amerikaanse chipfabrikant Intel, die kampt met een zwakkere vraag naar halfgeleiders voor computers en datacenters vanwege de afkoelende economie. Intel kondigde daarbij aan de kosten met miljarden dollars te willen verlagen. Daarbij gaan ook banen verloren.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 07:17
Afbeelding
beeld anp
anp

De Japanse chiptester Advantest verloor 1,6 procent en de maker van chipapparatuur Tokyo Electron daalde een fractie. Persbureau Bloomberg meldde daarnaast dat Japan en Nederland waarschijnlijk gehoor zullen geven aan de oproep van de Verenigde Staten om de export van geavanceerde chipmachines naar China verder te beperken. Washington wil daarmee voorkomen dat China met de allernieuwste technologie steeds slimmere wapens kan maken.

Ondanks de koersverliezen in de chipsector boekte de Japanse hoofdindex, de Nikkei 225, een kleine winst van 0,1 procent. Toyota won 0,3 procent. Koji Sato, de huidige president van automerk Lexus, neemt het roer over bij de Japanse autofabrikant van Akio Toyoda, de kleinzoon van de oprichter van Toyota. Toyoda, die sinds 2009 de baas was van de autobouwer, zal de rol van voorzitter op zich nemen.

Nissan

Nissan steeg ruim 1 procent. Volgens mediaberichten zullen de Japanse automaker en zijn Franse partner Renault op 6 februari de details van hun herziene samenwerking bekendmaken. Winkelconcern Fast Retailing, de eigenaar van kledingketen Uniqlo, won dik 1 procent en de grote Japanse techinvesteerder SoftBank daalde 0,2 procent. Robotmaker Fanuc, die na de slotbel met cijfers kwam, steeg 0,7 procent.

In Zuid-Korea en Australië trokken beleggers zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street, waar positief werd gereageerd op een sterker dan verwachte groei van de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van 2022. De hoop dat de VS dit jaar een recessie weten te vermijden laaide daardoor op. De Kospi in Seoul steeg 0,7 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,3 procent. De Hang Seng-index in Hongkong noteerde tussentijds 0,2 procent in de plus na de sterke opmars een dag eerder. In Shanghai en Shenzhen waren de beurzen de hele week dicht vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Warner Bros. Discovery stijgt verder op hoger Wall Street

Warner Bros. Discovery heeft de handelsdag op Wall Street opnieuw met een stevige plus van 6,9 procent afgesloten. Het entertainmentconcern kondigde woensdag aan een deel van zijn schuldenlast te hebben afbetaald, tot genoegen van beleggers.

Afbeelding

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg.

Afbeelding

Provincie Zuid-Holland maakt ook excuses voor slavernijverleden

Na Noord-Holland heeft ook de provincie Zuid-Holland excuses gemaakt voor haar rol in het slavernijverleden. Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland, deed dat tijdens een bewonersbijeenkomst in het provinciehuis in Den Haag.

Afbeelding

Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen.

Afbeelding

Overwinning Jack Daniel's bij hof VS in zaak over hondenspeeltje

Door een hondenspeeltje te ontwerpen naar het evenbeeld van een kenmerkende whiskyfles van Jack Daniel's, heeft een bedrijf uit Arizona het merkenrecht geschonden.