Tellers speuren in de tuin naar mussen en andere vogels

Nieuws
Vele tienduizenden tellers speuren vrijdag, zaterdag of zondag hun tuin of balkon weer af naar tuinvogels tijdens de Nationale Tuinvogeltelling. De mus voert al jaren de lijst aan als meest getelde vogel in de wintertuin, gevolgd door het koolmeesje. De Tuinvogeltelling bestaat 20 jaar en is ondertussen zo bekend dat het fenomeen recent is opgenomen in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland, zegt Vogelbescherming Nederland, organisator van de telling.
anp
vrijdag 27 januari 2023 om 05:37
Afbeelding
beeld anp
anp

De Tuinvogeltelling is heel populair. Vorig jaar deden 170.000 tellers mee. In de coronajaren liep het aantal tellers volgens Vogelbescherming op naar meer dan 200.000. Het is de bedoeling dat mensen een half uur bijhouden welke vogels in hun tuin of op hun balkon neerstrijken. Via een app kunnen ze de vogels op naam brengen en ook het resultaat van hun telling doorgeven. De gegevens worden gebruikt voor het beheer en de bescherming van tuinvogels.

Doordat er al zo’n lange tijd wordt geteld zijn trends te ontdekken in het voorkomen van tuinvogels. Zo rukt de halsbandparkiet op van stadsparken in Den Haag en Amsterdam naar het oosten van het land. Met de merel gaat het een poos niet goed. Vorig jaar daalde het gemiddelde aantal merels per tuin van vier naar twee. Andere vogels die vaak worden gezien zijn onder meer de pimpelmees, de houtduif en de kauw. Als het tijdens de teldagen erg koud is worden volgens de Vogelbescherming meer spechten en roofvogels gezien.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franse regering overleeft motie van wantrouwen om pensioenplan

De Franse regering heeft de meest bedreigende motie van wantrouwen naar aanleiding van de omstreden pensioenhervormingen overleefd. In de Franse Tweede Kamer werden in totaal twee moties ingediend, maar slechts één werd als kansrijk beschouwd.

Afbeelding

Kwart miljoen voor gouden tip verdwijning Maria van der Zanden

De Peter R. de Vries Foundation looft een beloning van 250.000 euro uit voor de tip in de zaak van de verdwenen Maria van der Zanden. De destijds 22-jarige vrouw vertrok op 6 augustus 1994 vanuit haar ouderlijk huis in Putten (Gelderland) op haar racefiets voor een fietstocht m..

Afbeelding

EU-sancties voor Iraanse sluierpropagandisten

De Europese Unie heeft een aantal Iraanse sluierpropagandisten en een instantie die westerse invloeden bestrijdt sancties opgelegd. Ze zijn medeschuldig aan het onderdrukken van de protestbeweging in Iran, stelt de EU.

Afbeelding

Winst voor Amsterdamse AEX-index na redding Credit Suisse

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag na een grillige handelsdag met winst gesloten. Ook elders in Europa waren de koersenborden groen gekleurd.

Afbeelding

Republikeinen willen New Yorkse aanklager horen over Trump

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden eisen dat openbaar aanklager Alvin Bragg in New York documenten overlegt waarop hij een van zijn zaken tegen ex-president Donald Trump baseert.

Afbeelding

Vietnamese douane vindt 7 ton ivoor in container 'met pindanoten'

Vietnamese douaniers hebben 7 ton olifantenivoor aangetroffen in een container uit Angola in Zuidwest-Afrika. Het gaat om de grootste vangst in het land in jaren.