EU-landen willen landen aanpakken die teruggestuurden weigeren

Nieuws
De Europese Unie moet landen die weigeren afgewezen migranten terug te nemen strengere visaregels opleggen, vinden de EU-landen. Ze hebben de Europese Commissie opgeroepen in actie te komen en meerdere landen besproken die in aanmerking zouden kunnen komen.
anp
donderdag 26 januari 2023 om 22:39
Afbeelding
beeld anp
anp

De EU gebruikte de strafmaatregel ruim een jaar geleden voor het eerst, tegen Gambia. Zij had ook Bangladesh op de korrel, maar dat land toont beterschap, zei de Zweedse migratieminister Maria Malmer Stenergard na afloop van overleg met haar EU-collega’s in Stockholm.

Die waren bijeen in de hoofdstad van Zweden, dat de EU dit halfjaar voorzit, in een zoveelste poging het Europese asielbeleid vlot te trekken. Doordat er sinds het luwen van de coronapandemie weer meer migranten naar Europa komen voelen veel lidstaten de noodzaak daartoe weer.

Grenshekken

Een flink aantal EU-landen vraagt opnieuw om grenshekken en andere barrières voor migranten te bekostigen met EU-geld. Ook wat Nederland betreft zou dat kunnen, zei staatssecretaris Eric van der Burg bij aankomst. Maar daar ziet de Europese Commissie nog steeds geen ruimte voor, zegt Eurocommissaris Ylva Johansson. Haar budget, dat de lidstaten nu juist hadden teruggeschroefd, gaat op aan zaken die voor de grensbewaking minstens even belangrijk zijn. Dat de commissie wel voor alles kan betalen noemt ze ‘een natte droom’. Al is Johansson niet principieel op het financieren van grenshekken tegen.

De commissie ziet wel wat in een proef met een snelle asielprocedure aan de buitengrenzen van de EU voor wie zich daar meldt, staat in een brief die voorzitter Ursula von der Leyen donderdag aan de EU-leiders heeft gestuurd. Dat doet denken aan een van de ideeën die Nederland voor het overleg van Van der Burg met zijn collega’s indiende. Die experimenten zouden al dit voorjaar moeten plaatsvinden.

Von der Leyen oppert in de brief verder onder meer dat de lidstaten af moeten stemmen naar welke landen ze onwelkome migranten veilig kunnen terugsturen. Ook wil ze gaan toezien op de registratie van migranten. Dat zou moeten gebeuren in het EU-land van aankomst, maar juist in landen aan de buitengrenzen gebeurt dat niet altijd.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

CBS: omzet zakelijke dienstverlening fors hoger door prijzen

De omzet in de zakelijke dienstverlening is in het eerste kwartaal met bijna 15 procent toegenomen ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die omzetgroei komt voor een groot deel door hogere prijzen.

Afbeelding

Wall Street eindigt lager, focus op stemming schuldenplafond VS

De aandelenbeurzen in New York eindigden aan het einde van de handelsdag op woensdag in het rood. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan de stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de onlangs gesloten deal over de verhoging van het schuldenplafond van de..

Afbeelding

Amazon schikt voor bijna 31 miljoen dollar in twee privacyzaken

Amazon heeft ermee ingestemd om 30,8 miljoen dollar (omgerekend bijna 29 miljoen euro) te betalen om te schikken in twee privacyzaken. Die waren aangespannen door de Amerikaanse toezichthouder FTC.

Afbeelding

Media: Amerikaanse ex-vicepresident Pence wil president worden

De Amerikaanse ex-vicepresident Mike Pence wil president worden. De rechterhand van voormalig president Donald Trump gaat op 7 juni bekendmaken dat hij in de race stapt, melden Amerikaanse media.

Afbeelding

Aandeelhouders ExxonMobil wijzen massaal klimaatpetities af

Aandeelhouders van ExxonMobil hebben met een grote meerderheid voorstellen afgewezen om het Amerikaanse olieconcern te dwingen meer te doen aan de klimaataanpak.

Afbeelding

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden.