Bibliotheeklid kiest vaker voor onlineluisterboek

Nieuws
Het aantal mensen met een onlinebibliotheeklidmaatschap is vorig jaar flink toegenomen: van 435.000 in 2021 naar 524.000 in 2022. Bibliotheekleden zijn uit het onlineaanbod ook vaker luisterboeken gaan kiezen. Dat ziet de KB, de nationale bibliotheek van Nederland, die verantwoordelijk is voor het hele digitale boekenaanbod van de bibliotheken in ons land.
anp
donderdag 26 januari 2023 om 00:18
Afbeelding
beeld anp
anp

Leden van bibliotheken mogen meteen ook digitaal lenen, maar moeten daar wel een speciaal account voor aanmaken. Er kunnen ook abonnementen voor alleen digitaal lenen worden genomen.

In 2022 werden er bijna 2,1 miljoen luisterboeken online geleend, in 2021 waren dat er nog 1,9 miljoen. Ook jeugdleden lijken graag luisterboeken online te lenen, zegt de KB. Van de luisterboeken die vorig jaar door leden werden uitgekozen, was namelijk ruim een derde bestemd voor de jeugd.

De KB zag het aantal accounts van jeugdleden ook stijgen van 144.000 naar 180.000. Een en ander kan gedeeltelijk worden verklaard uit de lees- en leenbevorderingsacties die er geweest zijn, zoals de Vakantielezen-campagne. De 12- tot 18-jarigen vormen volgens de KB echter ‘een lastig te bereiken leeftijdscategorie’. De KB probeert de groep toch op allerlei manieren te benaderen, komend voorjaar onder meer met een campagne gericht op vmbo-leerlingen en mbo-studenten.

Het totale aantal uitgeleende e-books is, met ruim 5,3 miljoen, wel weer iets gedaald. Vorig jaar werden er bijna 82.000 minder digitale boeken geleend dan de bijna 5,4 miljoen in 2021. In 2020 werden er ruim 5,6 miljoen boeken digitaal geleend, maar in dat eerste coronajaar was er dan ook wel een explosieve stijging.

‘Ter vergelijking: in 2019 werden er bijna 3,9 miljoen e-books geleend. We kunnen dus stellen dat de stijging in het digitaal lezen en luisteren die door corona is ingezet aanhoudt’’, aldus Lieke Hoefs, online Bibliotheek-coördinator bij de KB.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelenski: Russen welkom heten op OS is terreur accepteren

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft zondag in zijn gebruikelijke videoboodschap het plan Russische atleten onder neutrale vlag mee te laten doen aan het olympisch toernooi in Frankrijk in 2024 scherp veroordeeld.

Afbeelding

Erdogan zou Finland wel willen toelaten tot de NAVO

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft zondag op tv laten doorschemeren het NAVO-lidmaatschap van Finland wel te willen goedkeuren, zonder hetzelfde te doen voor Zweden. 'Desnoods geven we een andere boodschap af voor Finland.

Afbeelding

Tuinvogeltelling: huismus op 1, zorgen over de groenling

Bij de twintigste editie van de Nationale Tuinvogeltelling zijn dit weekend weer op grote schaal tuinvogels geteld. Tot nu toe namen ruim 120.000 mensen meer dan 1,5 miljoen vogels waar. De huismus staat traditiegetrouw op 1.

Afbeelding

Mensenrechtenorganisatie: 527 doden in Iran sinds begin onrust

In Iran zijn ten minste 527 mensen omgekomen sinds de demonstraties tegen de regering begonnen, ruim vier maanden geleden. Dat staat in het rapport dat de in de VS gevestigde mensenrechtenorganisatie HRANA zondag publiceerde.

Afbeelding

Nigeriaanse legerleiding: kopstuk Boko Haram gedood

Nigeriaanse legereenheden hebben met steun van civiele veiligheidsteams Abu Illiya, een kopstuk van de terreurorganisatie Boko Haram, gedood. Volgens de lokale media werd hij opgespoord in de buurt van Konduga, in het noordoosten van het land.

Afbeelding

Drukke beursweek met bedrijfscijfers en rentebesluiten Fed en ECB

Beleggers gaan een drukke beursweek tegemoet, met veel kwartaalresultaten van grote bedrijven. In Amsterdam komen onder meer Philips, KPN, ING en Shell met cijfers en op Wall Street openen Apple, Google-moeder Alphabet, Amazon en Facebook-eigenaar Meta Platforms de boeken.