ABN AMRO: huizen worden in twee jaar 10 procent goedkoper

Nieuws
De huizenprijzen dalen de komende jaren ‘scherp’, voorspellen economen van ABN AMRO. Zij denken dat woningen in twee jaar ongeveer 10 procent minder waard worden.
anp
donderdag 26 januari 2023 om 00:12
Afbeelding
beeld anp
anp

Door de hoge inflatie kunnen veel mensen minder uitgeven. Dit zorgt er in combinatie met de hoge hypotheekrente voor dat woningen onbetaalbaar worden. Vanwege de slechte economische vooruitzichten verwacht ABN AMRO dat de huizenprijzen dit jaar met 6 procent zakken. De keldering gaat volgens de bank in 2024 door met een min van 4 procent.

Deze prijsdaling zet naar verwachting ook een rem op de woningverkopen, die dit jaar 5 procent lager uit lijken te komen. Kopers zijn afwachtend bij dalende woningprijzen omdat ze denken goedkoper uit te zijn als ze hun verhuizing nog even uitstellen, aldus ABN AMRO. Als de prijzen wat zijn gezakt, neemt de interesse waarschijnlijk vanzelf weer toe. Dit gebeurt volgens de bank in 2024, waardoor de verkoopcijfers dan zullen toenemen met een ‘bescheiden’ 2,5 procent.

ABN AMRO denkt wel dat er ondanks de lage verkoopcijfers meer woningen te koop gezet gaan worden. Mensen zijn bang hun woning niet kwijt te raken en beginnen vroeg aan de verkoop, is de indruk. Door het grotere aanbod zullen kopers waarschijnlijk ook kritischer worden als het gaat om de kwaliteit van een huis. De focus hier ligt volgens ABN AMRO vaak op duurzaamheid, want met de opgelopen energieprijzen denkt de koper aan zijn of haar portemonnee. Veel mensen willen ook graag een nieuwbouwwoning. Maar door problemen in de bouwsector is hier een tekort aan, met een belemmerde doorstroom tot gevolg.

Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de huizenprijzen in het laatste kwartaal van vorig jaar al gedaald met gemiddeld 6,4 procent op jaarbasis. Dat was de eerste daling op jaarbasis in negen jaar. De makelaars spraken van een ‘omslagpunt’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bonden bij Philips zijn nog niet ingelicht over reorganisatie

De bij Philips actieve vakbonden zijn nog niet ingelicht over de omvang van een geplande reorganisatie. Dat gebeurt pas zondag, zeggen onder meer FNV, CNV en VHP2.

Afbeelding

Grand Prix Zandvoort ontving miljoenen aan coronasubsidie

De Grand Prix van Zandvoort kreeg de afgelopen jaren voor bijna 1,8 miljoen euro aan coronasubsidie. Dat bevestigen cijfers op de website van de Europese Commissie na berichtgeving van RTL Nieuws.

Afbeelding

ASML en Philips onderaan in AEX, Signify aan kop na cijfers

ASML en Philips behoorden vrijdag tot de grootste dalers in de AEX-index, die een kleine winst liet zien onder aanvoering van Signify. Chipmachinemaker ASML had last van tegenvallende resultaten van zijn grote Amerikaanse klant Intel.

Afbeelding

Ziekteverzuim in de zorg vorig jaar hoger dan ooit

Het verzuimpercentage in de zorg was vorig jaar hoger dan ooit, meldt Vernet, dat de zorgverzuimcijfers verzamelt. Het verzuim was in 2022 ruim 8 procent. Een jaar eerder kwam dat percentage nog uit op ruim 7 procent.

Afbeelding

Air France-KLM bestelt zeven schonere vliegtuigen bij Airbus

Air France-KLM heeft een bestelling bij vliegtuigbouwer Airbus geplaatst voor de levering van zeven vliegtuigen die minder CO2 uitstoten. Vier van de toestellen zijn bestemd voor luchtvrachtvervoerder Martinair, dat vrachtvluchten uitvoert voor KLM Cargo.

Afbeelding

Helft vluchten luchthaven Düsseldorf geannuleerd door staking

Ongeveer de helft van de vluchten op luchthaven Düsseldorf is geannuleerd als gevolg van een staking door medewerkers van bagageafhandelaar Aviapartner. Zij hebben vrijdagochtend het werk neergelegd, en blijven dat doen tot de nacht van vrijdag op zaterdag. Volgens vakbond Ver.