CPNB: vorig jaar meer boeken verkocht en uitgeleend dan in 2021

Nieuws
Er zijn in 2022 in Nederland meer boeken verkocht en uitgeleend dan in het jaar ervoor. Dat maakte Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) donderdag bekend. In totaal werden er vorig jaar zo’n 43 miljoen boeken (fysieke uitgaven en e-books) in Nederland verkocht, een stijging van 0,4 procent ten opzichte van 2021.
anp
donderdag 26 januari 2023 om 00:08
Afbeelding
beeld anp
anp

Van het totale aantal ging het bij 3 miljoen verkochte boeken om digitale exemplaren. Mensen met een bibliotheekpas leenden afgelopen jaar in totaal 51 miljoen gedrukte boeken. Dat is een toename van 34 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het aantal geleende e-boeken lag op 7,4 miljoen en nam met zo’n 1,5 procent af.

Volgens CPNB hebben fysieke boekhandels in 2022 een inhaalslag gemaakt ten opzichte van de coronaperiode, toen er minder boeken in winkels zelf werden gekocht. Het aantal verkochte fysieke boeken ligt echter nog altijd zo’n 2 procent onder het niveau van 2019. Hiertegenover staat dat de onlineverkoop in zowel afzet als omzet is gedaald, aldus de stichting.

CPNB-directeur Eveline Aendekerk is blij dat er vorig jaar weer meer boeken zijn verkocht. ‘De populariteit van boeken lijkt in 2022 duidelijk te bestendigen en dat is een mooie opsteker voor het leesklimaat in ons land, zeker ook omdat we zien dat dit in landen om ons heen niet het geval is. Ook weten lezers de weg naar de fysieke boekhandel en bibliotheek na alle coronasluitingen weer te vinden’, laat zij in een verklaring weten.

Wel uit Aendekerk haar zorgen over de afname van het aandeel Nederlandstalige verkochte boeken. Vorig jaar was namelijk een op de vijf verkochte boeken niet in het Nederlands uitgegeven, maar enkel anderstalig verkrijgbaar. ‘Dat is voor de gehele keten van Nederlandse makers een zorgelijke ontwikkeling. Laten we het Nederlandse boek koesteren en het cultureel literaire klimaat in Nederland beschermen.’

De CPNB maakt donderdagmiddag bekend welke boeken het best werden verkocht in 2022.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Groningen verbiedt bezit voorwerpen die wapen kunnen zijn

In de gemeente Groningen geldt vanaf 1 maart een verbod op het dragen van messen en andere voorwerpen die als wapen gebruikt kunnen worden, meldt de gemeente vrijdag. Hiermee beoogt de gemeente dat minder mensen slachtoffer worden van geweld met wapens.

Afbeelding

Bloomberg: Disney-films straks niet meer alleen naar Disney+

Disney overweegt meer van zijn films en tv-series aan concurrerende media te verkopen, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Daarmee zou het entertainmentconcern van zijn strategie afstappen om eigen films en series alleen op de eigen platforms Disney+ en Hulu aan..

Afbeelding

Bloomberg: Google steekt 400 miljoen in AI-bedrijf Anthropic

Google heeft bijna 400 miljoen dollar (370 miljoen euro) geïnvesteerd in de start-up Anthropic, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Afbeelding

Levenslanggestrafte krijgt een jaar extra voor re-integratie

Mensen die tot levenslang veroordeeld zijn en mogen werken aan een mogelijke terugkeer in de samenleving krijgen voor hun re-integratie langer de tijd. Dat heeft minister Franc Weerwind besloten na een advies. Dat betekent wel dat ze pas een jaar later echt vrij kunnen komen.

Afbeelding

Frankrijk en Italië leveren luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne

Frankrijk en Italië gaan in het voorjaar gezamenlijk een luchtverdedigingssysteem aan Oekraïne leveren. 'Hiermee kan Oekraïne zich verdedigen tegen Russische drones, raketten en vliegtuigaanvallen', meldde de Franse minister van Defensie Sébastien Lecornu na een telefoongesprek..

Afbeelding

EU-landen akkoord over nieuw prijsplafond voor Russische olie

EU-lidstaten hebben een akkoord bereikt over het instellen van een prijsplafond voor geraffineerde olieproducten uit Rusland. De Europese Commissie had een voorstel hierover ingediend vanwege de oorlog in Oekraïne.