Kamer debatteert over de slavernijexcuses van het kabinet

Nieuws
De Tweede Kamer debatteert over de excuses van de Nederlandse regering voor het slavernijverleden. Premier Mark Rutte bood die half december aan. Hoewel veel mensen in en buiten Nederland daar blij mee waren, klonk er ook kritiek. Bijvoorbeeld op de volgens critici overhaaste en tactloze manier waarop de excuses tot stand gekomen waren. Anderen vonden excuses überhaupt niet nodig.
anp
woensdag 25 januari 2023 om 04:09
Afbeelding
beeld anp
anp

Rutte bood op 19 december excuses aan vanuit Den Haag, terwijl zeven andere bewindspersonen in het Caribisch deel van het koninkrijk en Suriname waren om erover door te praten. In de weken daarvoor waren onrust en discussie ontstaan nadat al was uitgelekt dat er excuses aankwamen.

Activisten en overheidsfunctionarissen vroegen zich af waarom er ineens zo'n haast gemaakt moest worden met de excuses en waarom het kabinet daar vooraf niet over had overlegd. Daarnaast viel verkeerd dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) namens de regering naar Suriname reisde om de excuses te bespreken, terwijl hij zelf een nazaat is van tot slaaf gemaakten. De aanloop van de excuses zal ook onderwerp zijn van het debat, deze woensdag.

Een belangrijke aanleiding voor de excuses was een rapport getiteld 'Ketenen van het verleden' van het Adviescollege Dialooggroep Slavernijverleden dat al in 2021 verscheen. Een van de aanbevelingen uit dat rapport was om de excuses vast te leggen in een wet. Of het kabinet dat ook van plan is, wilde Rutte vorige maand nog niet zeggen.

In het rapport werd ook ingegaan op de timing en de vorm van de excuses. Het zou volgens het college goed zijn als de koning dat zou doen op 1 juli 2023. Op die dag is het namelijk 160 jaar geleden dat de slavernij officieel door de Nederlandse regering werd afgeschaft en 150 jaar geleden dat de laatste slaven daadwerkelijk vrij werden.

Rutte bood zijn excuses afgelopen december al aan omdat heel dit jaar een herdenkingsjaar moet zijn. Wel is duidelijk dat koning Willem-Alexander op 1 juli aanwezig zal zijn bij de herdenking in Amsterdam. Of hij daar de excuses namens de regering zal herhalen, is nog altijd de vraag.

Namens het kabinet zijn premier Mark Rutte, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Hanke Bruins Slot en minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bij het Kamerdebat. Naast excuses heeft het kabinet ook een fonds van 200 miljoen aangekondigd voor bewustwording en betrokkenheid bij het slavernijverleden, en 27 miljoen voor een slavernijmuseum in Amsterdam.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

Afbeelding

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 3000

De aardbevingen in Zuid-Turkije hebben zeker 3032 mensen het leven gekost. Duizenden mensen raakten gewond en reddingswerkers zoeken onder het puin naar overlevenden. De verwachting is dat het dodental de komende uren verder oploopt.