Mensenrechtenhof beslist of het Rusland berecht voor MH17

Nieuws
Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) beslist woensdag of het zich buigt over het mogelijk aandeel van Rusland in het neerhalen van vlucht MH17. Het zou voor het eerst zijn dat een internationale rechter een oordeel gaat vellen over de verantwoordelijkheid voor de vliegramp. Nabestaanden van de 298 omgekomen inzittenden van het passagiersvliegtuig, voor het leeuwendeel Nederlands, wachten in spanning af.
anp
woensdag 25 januari 2023 om 04:07
Afbeelding
beeld anp
anp

Rusland probeert het mensenrechtenhof ervan te weerhouden de klacht van Nederland in behandeling te nemen. Het Kremlin voert aan dat het helemaal niets te zeggen had in Oost-Oekraïne, vanwaaruit de voor MH17 fatale raket werd afgeschoten, en daarvoor dus ook niet verantwoordelijk kan zijn. Of dat zo is wordt volgens deskundigen de belangrijkste vraag voor het hof. De andere twee drempels, dat slachtoffers niet bij een Russische rechter terechtkunnen en dat de klacht op tijd moet zijn ingediend, lijken minder groot.

Als het EHRM de ‘statenklacht’ ontvankelijk verklaart, dan is de weg meteen ook vrij voor duizenden klachten die individuele MH17-nabestaanden en andere slachtoffers van Russisch geweld in Oekraïne bij het hof hebben ingediend. Een uitspraak over de schuld van Rusland aan de vliegramp kan vervolgens wel nog jaren op zich laten wachten.

Als het hof Rusland uiteindelijk zou veroordelen, heeft dat grote politieke betekenis en kan Moskou bijvoorbeeld ook een schadevergoeding worden opgelegd. Ook al trekt Rusland zich al jaren weinig aan van uitspraken van het hof in Straatsburg en heeft het land zich vorig jaar zelfs officieel aan het hof onttrokken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Grondstoffengebruik per Nederlander 30 procent gedaald in 10 jaar

De hoeveelheid grondstoffen die nodig is om de consumptie van een gemiddelde Nederlander mogelijk te maken, is in tien jaar met meer dan 30 procent gedaald. Volgens CBS-cijfers was in 2010 nog zo'n 11.

Afbeelding

Nederlands reddingsteam geland in Turkije

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR is geland in het Turkse Adana. 65 mensen en acht reddingshonden gaan helpen in het land dat is getroffen door zware aardbevingen. In Turkije en buurland Syrië zijn hierdoor meer dan 3800 mensen overleden.

Afbeelding

Pakistanen kunnen weer op Wikipedia na opheffing blokkade

De Pakistaanse regering heeft de blokkade op Wikipedia opgeheven. De Pakistanen konden sinds vrijdag niet meer terecht bij de online-encyclopedie, omdat de regering vond dat daar 'godslasterlijke' dingen te lezen waren.

Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.