IFFR van start: Rotterdam twaalf dagen in teken van film

Nieuws
De 52e editie van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) gaat woensdag van start. In Pathé Schouwburgplein wordt ‘s avonds de openingsfilm Munch vertoond, een filmisch essay over het leven en de kunst van Edvard Munch. Het festival duurt twaalf dagen en sluit op 5 februari af met All India Rank van Varun Grover.
anp
woensdag 25 januari 2023 om 03:57
Afbeelding
beeld anp
anp

De officiële selectie van het festival bevat meer dan vierhonderd films. Verder vinden er tal van bijeenkomsten, symposiums en borrels plaats. Zestien films doen mee aan de Tiger Competition, het IFFR-podium voor opkomend filmtalent.

De Franse cinematograaf Hélène Louvart krijgt de Robby Müller Award. Deze prijs is bedoeld voor een ‘uitmuntende beeldmaker’ die in de geest van de overleden Nederlandse cameraman wordt geëerd. Müller, die in 2018 overleed, werkte samen met grote filmmakers als Lars von Trier en Steve McQueen.

Een van de grootste namen die het festival dit jaar bezoekt, is de Amerikaanse regisseur Darren Aronofsky. Hij zal op het IFFR zijn nieuwe film The Whale presenteren. De 53-jarige succesregisseur, die eerder Black Swan en Requiem for a Dream maakte, woont op 27 januari de Nederlandse première op het festival bij. De filmer zal ook een Q&A bijwonen waar het publiek vragen kan stellen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuwe Call of Duty stuwt omzet Activision Blizzard

Activision Blizzard, het gamesbedrijf achter titels als Call of Duty en World of Warcraft, heeft het aantal bestellingen in het laatste kwartaal van vorig jaar flink zien stijgen. Dat was met name te danken aan de nieuwste titel in de Call of Duty-reeks, Modern Warfare II.

Afbeelding

Naschok in Zuid-Turkije met kracht van 5.3

In het zuiden van Turkije is na de verwoestende aardbevingen van maandag een naschok geweest met een kracht van 5.3. De schok werd door het Amerikaans seismologisch instituut USGS gemeten op 29 kilometer van Gaziantep, vlak bij de eerdere aardbevingen.

Afbeelding

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc's.

Afbeelding

Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

Afbeelding

591.000 euro binnen op Giro 7244 voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is inmiddels 591.000 euro binnengekomen voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Dat meldt een woordvoerder van het Rode Kruis. De hulporganisatie heeft Giro 7244 eerder maandag geopend.

Afbeelding

Dodental in Turkije en Syrië loopt op tot meer dan 3000

De aardbevingen in Zuid-Turkije hebben zeker 3032 mensen het leven gekost. Duizenden mensen raakten gewond en reddingswerkers zoeken onder het puin naar overlevenden. De verwachting is dat het dodental de komende uren verder oploopt.