Onderzoek naar aanstelling BBC-voorzitter na lening Boris Johnson

Nieuws
Een Britse toezichthouder gaat onderzoek doen naar de aanstelling van de BBC-voorzitter Richard Sharp vanwege vermeende omkoping. Hij zou toenmalig premier Boris Johnson hebben geholpen met het verkrijgen van een lening van 800.000 pond, slechts weken voordat hij door de regering werd benoemd als voorzitter van de omroep.
anp
maandag 23 januari 2023 om 18:05
Afbeelding
beeld anp
anp

Oppositiepartij Labour had opgeroepen tot het onderzoek na een artikel in de krant The Sunday Times. De premier zou in 2021 in financiële moeilijkheden hebben gezeten. Voor de lening is toen het idee geopperd dat Sharp garant zou kunnen staan, terwijl hij al in de sollicitatieprocedure zat om BBC-voorzitter te worden.

Sharp, nog altijd de voorzitter van de BBC, werd aangesteld in 2021. Hij werkte eerder als bankier en was donateur van de Conservatieve Partij. Hij ontkent dat er sprake is van belangenverstrengeling en zegt dat hij ‘slechts mensen met elkaar in contact heeft gebracht’. Hij gaf eerder aan een onderzoek te steunen, omdat hij ervan overtuigd is dat de aanstelling volgens de regels is verlopen en dat het goed is voor de transparantie van de omroep als dat onderzoek gepubliceerd wordt.

Ook een woordvoerder van Johnson weerspreekt de beschuldigingen en zegt dat alle financiële regelingen ‘correct zijn aangegeven’. Labour vindt dat de BBC onpartijdig moet zijn en dat elke schijn van vriendjespolitiek voorkomen moet worden. De cultuurminister draagt iemand aan voor de functie van BBC-voorzitter, maar uiteindelijk heeft de premier het laatste woord.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Biden geeft geheime informatie over oorsprong coronavirus vrij

De Amerikaanse president Joe Biden heeft een wet ondertekend waarmee zo veel mogelijk geheime informatie over de oorsprong van het coronavirus wordt vrijgegeven. Informatie die de nationale veiligheid kan schaden, zal volgens de president geheim blijven.

Afbeelding

Steunbetuiging met tractoren bij gevangenis voor shovelchauffeur

Een groep demonstranten heeft maandagavond met tractoren actie gevoerd bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn. De actie was bedoeld als steunbetuiging aan shovelbestuurder Johan R. die daar zou verblijven.

Afbeelding

EU-ministers naar Tunesië om instorten af te wenden

De Europese Unie stuurt twee buitenlandministers naar Tunesië om te voorkomen dat het land in chaos ten onder gaat en grote groepen mensen hun heil in Europa zoeken. De toestand in het Noord-Afrikaanse land is 'heel, heel gevaarlijk', zegt buitenlandchef Josep Borrell.

Afbeelding

Automobilist overleden door aanrijding met vrachtauto Grijpskerke

Een 39-jarige automobilist uit Veere is maandag overleden door een frontale aanrijding met een vrachtauto op de Hondegemsweg in Grijpskerke (Zeeland).

Afbeelding

Vakbond: Britse oliewerkers boorplatformen Noordzee gaan staken

Britse werknemers op olie- en gasboorplatformen in de Noordzee gaan staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de vakbond Unite bekend. Volgens de bond zullen ongeveer 1400 leden meedoen aan de acties die plaatsvinden tussen maart en juni.

Afbeelding

Hoofdkwartier innovatiefonds NAVO komt in Nederland

Het hoofdkwartier van een nieuw innovatiefonds van de NAVO (NIF) komt in Nederland te staan. Dat heeft het bondgenootschap maandag bekendgemaakt. Waar het investeringskantoor wordt gevestigd en hoeveel mensen er komen te werken, is nog niet bekend.