Laurens Dassen (Volt): we moeten af van valse politieke profeten

Nieuws
Politiek leider Laurens Dassen van Volt haalt uit naar "valse politieke profeten, die ondertussen functie op functie stapelen en daarmee een loopje nemen met de democratie". Daar zet hij zijn partij tegenover, die met "een humane oplossing voor de asielcrisis" komt en ook optimistisch is dat problemen omtrent stikstof en klimaat op te lossen zijn. Dat zei de voorman van de partij tijdens het partijcongres dat de aftrap is voor de campagne voor de Provinciale Statenverkiezingen in maart.
anp
zondag 22 januari 2023 om 17:08 aangepast 22:05
Afbeelding
beeld anp
anp

Net als Sigrid Kaag van D66 en Attje Kuiken van de PvdA onlangs deden, uit Dassen zorgen dat de democratie wordt ondermijnd. "We zien dat politici in de Tweede Kamer nu al bezig zijn met het in twijfel trekken en ondermijnen van de Provinciale Statenverkiezingen, net als Trump en Bolsonaro dat met de verkiezingen in hun eigen land deden", aldus de fractieleider, die een staande ovatie krijgt van de zaal na zijn speech.

"Het leidt tot complottheorieën, wat leidt tot wantrouwen in onze instituties", vervolgt Dassen, die de lijn doortrekt naar de bestorming van het Amerikaanse Congres in 2021 en van het Braziliaanse parlement eerder dit jaar. Hij benoemt niet expliciet welke partijen hij verwijt aan zulke politiek te doen in Nederland.

Klok terug

De fractieleider zet zich ook af tegen de VVD, JA21 en de BoerBurgerBeweging. "Wat belóven zij ons nu eigenlijk?", poneert hij. "Heel simpel samengevat: dat zij de klok terug kunnen zetten naar een verleden dat niet meer kan bestaan." Dassen vindt dat deze partijen bijvoorbeeld niet met oplossingen komen op het gebied van stikstof, klimaat en migratie.

Voor problemen die het kabinet heeft om asielzoekers te huisvesten ziet Volt bijvoorbeeld een Europese oplossing in het migratiepact dat in de maak is. "Dat regelt zowel de bewaking van de buitengrenzen als de solidaire herverdeling van migranten over de Europese lidstaten", verduidelijkt de politicus.

Energietransitie en stikstofproblematiek

Volt is in meerdere Europese landen actief maar heeft nog geen enkele provinciale vertegenwoordiging. Daar komt waarschijnlijk verandering in na de Provinciale Statenverkiezingen van 15 maart. Binnen de partij bestaan er zorgen over de doorgaans lage opkomst onder jonge mensen voor deze verkiezingen, een belangrijke kiezersgroep voor Volt. Een belangrijk campagnethema is daarom om hen ervan te overtuigen dat deze verkiezingen ertoe doen.

Het antwoord van Dassen op die vraag: provincies geven "handen en voeten aan de energietransitie", kunnen "daadwerkelijk helpen de stikstofproblematiek op te lossen" en hebben ook een belangrijke rol bij het tegengaan van woningnood.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Macron komt op staatsbezoek naar Nederland

De Franse president Emmanuel Macron en zijn echtgenote brengen op 11 en 12 april een staatsbezoek aan Nederland. Dat maakten premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron maandag bekend tijdens een regulier overleg in Den Haag.

Afbeelding

Ook ambassadeurs in Indonesië en Pakistan ontboden om koranactie

Naast Turkije hebben ook Indonesië en Pakistan de Nederlandse ambassadeur ontboden vanwege een koranverscheuring in Den Haag. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van de NOS.

Afbeelding

Rutte en Macron eens over aanpak migratie

Nederland en Frankrijk zijn het eens over de aanpak van migratie. Dat maakten premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron duidelijk na overleg in Den Haag.

Afbeelding

Onderzoek: veel kantoorpanden hebben niet het juiste energielabel

Meer dan de helft van de kantoren in Nederland heeft nog niet het wettelijk verplichte energielabel C of beter, terwijl dit sinds begin dit jaar verplicht is, meldt onderzoeksbureau Taskforce Label A.

Afbeelding

Advies: zet Haags monument voor slavernij op Lange Voorhout

Als Den Haag een monument over zijn slavernijverleden krijgt, zou dat op het Lange Voorhout moeten komen, vlak bij het oude winterpaleis van koningin Emma. Die plek is goed zichtbaar en bereikbaar, en kijkt uit op het Torentje van de premier en op het Binnenhof.

Afbeelding

Schade watersnood Limburg 100 miljoen euro lager dan verwacht

De door de overheid en verzekeraars vergoede schade van de watersnoodramp van 2021 in Limburg en een deel van Noord-Brabant is ruim 100 miljoen euro lager dan gedacht.