Meer mensen belden afgelopen jaar de Luisterlijn voor troost

Nieuws
De Luisterlijn kreeg afgelopen jaar ruim 611.000 oproepen binnen van mensen die hun persoonlijke zorgen wilden delen. Het is een recordaantal oproepen, in 2021 kreeg de lijn ongeveer 588.000 oproepen binnen.
anp
donderdag 19 januari 2023 om 10:06
Afbeelding
beeld anp
anp

Veel gesprekken gaan over geestelijke gezondheid. Directeur-bestuurder Leo Noordegraaf noemt eenzaamheid of de huidige maatschappelijke problemen redenen om te bellen naar de Luisterlijn. ‘Denk bijvoorbeeld aan de oorlog in Oekraïne of de toenemende kosten voor levensonderhoud. Alleen al door te luisteren helpen getrainde vrijwilligers zorgen, pijn en verdriet tijdelijk te verlichten.’

Niet alle oproepen konden worden opgenomen. De cijfers van de hoeveelheid mensen die daadwerkelijk een vrijwilliger via de telefoon of de chat spraken, zijn nog niet bekend. De voorlopige cijfers komen neer op ongeveer 330.000 beantwoorde belletjes, vertelt een woordvoerster. Dat komt omdat het op sommige momenten erg druk is, waardoor niet alles kan worden beantwoord. Ook zegt de Luisterlijn dat er een grote vraag is naar nieuwe vrijwilligers.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Blade runner' Oscar Pistorius komt mogelijk vervroegd vrij

De Zuid-Afrikaanse hardloper Oscar Pistorius krijgt mogelijk vrijdag al te horen of hij vervroegd vrijkomt. 'Blade runner' zoals de bijnaam van de gehandicapte sporter luidt, werd in 2017 veroordeeld voor het doodschieten van zijn vriendin.

Afbeelding

Nieuwe autoriteit geeft eerste adviezen natuurplannen provincies

De Ecologische Autoriteit (EA) presenteert vrijdag de eerste vier adviezen over de plannen van provincies voor beschermde natuur. De organisatie is ingesteld door het kabinet, met het doel om onafhankelijk de plannen te beoordelen die provincies hebben met hun natuurgebieden.

Afbeelding

Miljoenenmetro naar strand Hoek van Holland gaat vrijdag rijden

Reizigers kunnen vanaf vrijdagmorgen 09.00 uur gebruik gaan maken van ook het laatste stukje van metrolijn B, de spoorverbinding tussen Rotterdam en station Hoek van Holland Strand.

Afbeelding

Trump gaat zichzelf dinsdag aangeven zegt advocaat

Volgens een van zijn advocaten zal voormalig president Donald Trump zichzelf dinsdag aangeven voor voorgeleiding in verband met de aanklacht tegen hem in een rechtbank in Manhattan. Dit schrijft The New York Times.

Afbeelding

Republikeinen scharen zich achter Trump na aanklacht

Republikeinse bondgenoten en rivalen van Donald Trump hebben donderdag de aanklacht tegen de voormalige Amerikaanse president aan de kaak gesteld als een politiek gemotiveerde poging om zijn presidentskandidatuur in 2024 te laten ontsporen.

Afbeelding

Gouverneur DeSantis: geen meewerking uitleveringsverzoek Trump

In een reactie op de aanklacht door een grand jury in Manhattan tegen Donald J. Trump, noemt Trumps rivaal en gouverneur van Florida Ron DeSantis de aanklacht 'on-Amerikaans'.