Opslag radioactief afval: openheid belangrijk bij wegnemen zorgen

Nieuws
Radioactief afval wordt vaak gezien als reden om tegen kernenergie te zijn. De straling van dat afval kan namelijk duizenden jaren gevaarlijk blijven. Maar volgens adjunct-directeur Ewoud Verhoef van COVRA (Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval) is de opslag en het beheer van radioactief afval goed en veilig geregeld in Nederland. Hij stelt dat openheid hierover belangrijk is om zorgen bij mensen over dat afval weg te nemen.
anp
woensdag 18 januari 2023 om 13:22
Afbeelding
beeld anp
anp

De opslag van radioactief afval wordt nog belangrijker vanwege de plannen van het kabinet om nieuwe kernreactoren te bouwen om in de groeiende energievraag te voorzien. Dat afval hoeft dus volgens Verhoef geen reden te zijn om tegen kernenergie te zijn. ‘We zijn een volwassen industrie. Dat moet je niet verbergen maar juist laten zien. Communicatie en uitleg zijn belangrijke onderdelen als het gaat om radioactief afval.’ Hij zegt dat COVRA qua veiligheid en transparantie op Europees niveau wordt gezien als een voorbeeld.

Bij COVRA in het Zeeuwse Nieuwdorp wordt sinds 1982 al het radioactieve afval uit Nederland opgeslagen en verwerkt. Het gaat daarbij om hoogradioactief en laag- en middelradioactief afval. Hoogradioactief afval komt onder meer uit de naastgelegen kerncentrale van Borssele. Ook afval uit de kerncentrale voor medische isotopen in Petten en de onderzoeksreactor van de TU Delft wordt daar opgeslagen. Bij laag- en middelradioactief afval gaat het bijvoorbeeld om kleding en apparatuur uit ziekenhuizen en laboratoria.

Kennis

COVRA is de enige locatie in Nederland waar dat afval wordt opgeslagen. De locatie wordt beveiligd door zeer dikke betonnen muren en zware stalen deuren. Het radioactieve afval zelf is daarbij in roestvrijstalen vaten of beton opgeslagen.

Volgens Verhoef produceert ons land maar weinig radioactief afval, maar is er voor de opslag wel veel kennis nodig. Daarom is gekozen voor een centrale locatie. Hij geeft aan dat de faciliteit van COVRA vrij makkelijk uitgebreid kan worden om ruimte te maken voor de opslag van afval uit nieuwe reactoren die gebouwd moeten worden.

Voor de langdurige berging van langlevend radioactief afval wordt tegelijkertijd gezocht naar ondergrondse mogelijkheden, zoals diepe klei- of zoutlagen. Er wordt daarbij volgens Verhoef ook gekeken naar samenwerking als het gaat om berging voor de lange termijn, onder meer met landen als België, Oostenrijk en Italië. Nu is elk Europees land nog zelf verantwoordelijk voor die opslag.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steunbetuiging met tractoren bij gevangenis voor shovelchauffeur

Een groep demonstranten heeft maandagavond met tractoren actie gevoerd bij de gevangenis in Alphen aan den Rijn. De actie was bedoeld als steunbetuiging aan shovelbestuurder Johan R. die daar zou verblijven.

Afbeelding

EU-ministers naar Tunesië om instorten af te wenden

De Europese Unie stuurt twee buitenlandministers naar Tunesië om te voorkomen dat het land in chaos ten onder gaat en grote groepen mensen hun heil in Europa zoeken. De toestand in het Noord-Afrikaanse land is 'heel, heel gevaarlijk', zegt buitenlandchef Josep Borrell.

Afbeelding

Automobilist overleden door aanrijding met vrachtauto Grijpskerke

Een 39-jarige automobilist uit Veere is maandag overleden door een frontale aanrijding met een vrachtauto op de Hondegemsweg in Grijpskerke (Zeeland).

Afbeelding

Vakbond: Britse oliewerkers boorplatformen Noordzee gaan staken

Britse werknemers op olie- en gasboorplatformen in de Noordzee gaan staken voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat maakte de vakbond Unite bekend. Volgens de bond zullen ongeveer 1400 leden meedoen aan de acties die plaatsvinden tussen maart en juni.

Afbeelding

Hoofdkwartier innovatiefonds NAVO komt in Nederland

Het hoofdkwartier van een nieuw innovatiefonds van de NAVO (NIF) komt in Nederland te staan. Dat heeft het bondgenootschap maandag bekendgemaakt. Waar het investeringskantoor wordt gevestigd en hoeveel mensen er komen te werken, is nog niet bekend.

Afbeelding

Onrust in Franse steden na aanblijven regering

In Frankrijk voeren betogers maandagavond opnieuw actie tegen de zeer omstreden pensioenplannen van de regering, die ondanks kritiek twee moties van wantrouwen heeft overleefd. In sommige steden is het net als de afgelopen dagen onrustig en heeft de politie traangas ingezet.